Australský enolog Butler předpovídá mezinárodní úspěch Veltlínského zeleného

Nicolas Butler

Po studiu enologie na Univerzitě v Adelaide své bohaté mezinárodní zkušenosti získal jako tzv. „flying winemaker“, pracoval pro prestižní britský The Sunday Times Wine Club v mnoha významných vinařských oblastech.

V současné době je ředitelem firmy Bottle Green v Anglii a vlastní vinařství Rutherglen v Austrálii. Jeho vína získala řadu mezinárodních ocenění. Nick Butler žije v Leeds s manželkou Felicity a dcerami Ninou a Eleanor. Nick Butler poprvé navštívil Moravu v roce 1992. Od té doby se několikrát vrátil a měl možnost degustovat místní vína. V srpnu 2006 pracoval v hodnotící komisi soutěže Galerie Veltlínů a v závěru roku ochutnal mladá vína ze Znovínu v sídle firmy Bottle Green v Anglii. Jeho hodnocení jsme pro Vás zaznamenali:

Jak na vás působí mladá vína z ročníku 2006?
Vína jsou svěží, ovocná a velmi dobře pitelná. Osobně bych si vybral Veltlínské zelené, protože je to středoevropská odrůda, která se podle mého názoru prosadí i na mezinárodním poli. Vždy mě okouzlí šatovské Sauvignony. Vynikající jsou Ryzlinky rýnské a velmi zajímavý se zdá být také Tramín červený se zbytkovým cukrem.

"Buďte pyšní na to, co jste dokázali. Vaše vína jsou dobře vyrobena a co je důležité, mají výraz místního terroir."

Proč zrovna tyto odrůdy?
Veltlínské zelené v místních podmínkách dává příjemné harmonické kořenité víno s mandlovými tóny v chuti. Je to ideální partner k mnoha místním jídlům.
Místní Sauvignony vyrobené moderní technologií se mohou rovnat světové špičce. Vždy dodávám, že mohou soupeřit se Sauvignony z Nového Zélandu. Dokonce si dovolím říci, že místní Sauvignony jsou pikantnější. Šatovský Sauvignon vyniká perzistencí, je osvěžující, dlouhý a je spojený s místním terroir. Tramín je podobně atraktivní jako v Alsasku. Ryzlink bych doporučil jako univerzálního partnera ke všem salátům i k místním sýrům.

Nicolas Butler stojí před plakátem Šobesu

Co ledové víno?
Pracuji v několika vinařských regionech. Momentálně trávím více než polovinu roku ve vinařstvích v Chile, Argentině a v Austrálii. Ovšem ledová vína jsou pro mě vždy výzvou k pozorné degustaci. Opět se mi potvrzuje, že Veltlínské zelené uplatní svoje přednosti i v této podobě. Ledové víno považuji za opravdový vinařský pamlsek, který výborně doplní slavnostní tabuli.

Co byste vzkázal kolegům na Moravu?
Buďte pyšní na to, co jste dokázali. Vaše vína jsou dobře vyrobena a co je důležité, mají výraz místního terroir. Hodí se také výborně k jídlům místním i ke zdravé tzv. středomořské kuchyni. Například výše zmíněné ryzlinky nebo veltlínské jsou vynikající příjemná vína, která se hodí k mnoha kulinářským specialitám.

Všem přeji úspěšný rok 2007.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit