Australský enolog Nicolas Butler hodnotil ledové a slámové víno

Nicolas Butler

Po studiu enologie na Univerzitě v Adelaide své bohaté mezinárodní zkušenosti získal jako tzv. flying winemaker. Pracoval pro známý The Sunday Times Wine Club v mnoha významných vinařských oblastech. V současné době je vinařským ředitelem firmy Bottle Green v Anglii a vlastní vinařství Rutherglen v Austrálii. Jeho vína získala řadu prestižních mezinárodních ocenění. Nick Butler žije v Leeds s manželkou Felicity a dcerami Ninou a Eleanor.

Flying winemaker-létající vinař“ Nicolas Butler navštívil Moravu poprvé těsně po Sametové revoluci. Od té doby se do České republiky několikrát vrátil a dobře zná moravské vinařství. V srpnu 2006 pracoval v hodnotící komisi soutěže Galerie Veltlínů, na podzim 2009 přijede opět na degustaci mladých vín ročníku 2009.

Pan Butler je velkým příznivcem šatovského Sauvignonu a Pálavy. Obdivuje však také sladká a speciální vína ze Znovínu Znojmo. Nedávno v sídle firmy Bottle Green v Anglii degustoval ledová a slámová vína. Doslovný přepis jeho hodnocení zní takto:

Rulandské šedé 2007, ledové víno, č.š 7080, vinařká obec Stošíkovice na Louce, viniční trať U tří dubů

Báječná intenzívně sladká a luxusně bohatá vůně i chuť. Štědré a viskózní ovocné příchutě v květinovém spektru sahající až po ovocné tóny lyči, jsou nádherně vyvážené dokonalou kyselinkou, která vyčistí a osvěží patro. Jemný dotyk nazrálosti v převládajícím charakteru svěžesti …víno má dobrou formu. Prostě lahůdka.

„Beautiful intense sweet sumptuous aroma and flavour. The rich viscous fruit flavours ranging from floral to lychee fruit are well balanced with a bright acidity – keeping the finish fresh and clean. A touchof maturation shows but freshness is paramount – the wine is in good condition. A delight.“

Rulandské šedé 2007, slámové víno, č.š. 7099, vinařká obec Stošíkovice na Louce, viniční trať U tří dubů

Představte si sherry bez vyšších alkoholů a aldehydů. Opulentní tóny vyzrálého ovoce, kouřové meruňkové tóny, medu a květin tančí s mandlovými tóny a doplňují svěží a nazrávající charakter vína. Pronikavě sladká chuť s vibrující kyselinkou, která podrží výrazný závěrečný chuťový vjem a čistí patro. Komplexní a šmrncovní

„Imagine sherry without the high alcohol and aldehydes. Rich matured fruit tones of dusty apricots, smoke, honey and flowers dance together with almond tones, giving the wine its fresh, developing character. An intense sweet flavour with vibrant acid that keeps the finish bright and clean. Complex and modish…“

Proč preferujete Sauvignon Blanc a Pálavu z Moravy?
Při degustaci mě vždy svedou šatovské Sauvignony. Pálava je velmi velmi zajímavá odrůda s velkými ambicemi a také zpozorním při degustaci Tramínu se zbytkovým cukrem. Místní Sauvignony vyrobené moderní technologií se mohou rovnat světové špičce. Tradičně dodávám, že mohou soupeřit se Sauvignony z Nového Zélandu. Dokonce si dovolím říci, že místní Sauvignony jsou často pikantnější. Šatovský Sauvignon vyniká chuťovými variacemi, je osvěžující, dlouhý a je spojený s místním terroir.

Co ledové víno?
Pracuji v několika vinařských regionech. Momentálně trávím více než polovinu roku ve vinařstvích v Austrálii, Argentině a Chile. Ovšem ledová i slámová vína jsou pro mě absolutní výzvou k pozorné degustaci. Opět se mi potvrzuje, že místní odrůdy uplatní svoje přednosti i v této podobě. Ledové i slámové víno považuji za opravdový vinařský pamlsek, který výborně doplní slavnostní tabuli.

Znovín je známý propagátor terroir, jak tedy hodnotíte výraz místních vín?
Respekt k terroir je opravdu v produkci Znovínu Znojmo zřetelný. Pracuji souběžně v několika vinařských oblastech a někdy sedm až osm měsíců z jednoho roku roku trávím ve vinařstvích v Chile, Argentině, v Austrálii a v Evropě. Mohu si tedy dovolit srovnávat různé způsoby vinifikace a místní přístup k terroir. Znovín Znojmo patří ke špičkovým evropským vinařstvím už i tím, jaké portfolio aktivit nabízí a jak seriozně se chová ke svým zákazníkům, jak šetrně a v souladu s přírodou vyrábí svá vína. Ta se potom výborně hodí k místním jídlům, ale i ke zdravé kuchyni. Mám-li na mysli ideální snoubení, pak doporučím místní ryzlinky, veltlínské nebo pinoty.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit