Definice terroir

Jak je možné, že vína z vinic ležících vedle sebe se liší? Již filosof John Locke si v roce 1677 poznamenal, že půda je to, co odlišuje kvalitu parcel. V knize od Abbota Arnouxe publikované v Londýně 1728 se místu v Montrachet připisují velmi zvláštní půdní vlastnosti v rámci celé vinařské oblasti Cote d´Or. A tak podobně bychom mohli pokračovat dále. Terrroir existuje. Může se tomu říkat genius loci nebo jinak, ale znalci vín to potvrdí.

Definic terroir může být mnoho. Jednotícím prvkem jsou však obyčejně geologické podloží a půda, poloha vinice a mikroklima, odrůda a člověk.

Terroir znamená autentičnost vín

Vína z ověřených oblastí terroir mají vždy svou jedinečnou tvář. Jsou autentická. A většina milovníků vín proto věří v jakousi Boží ruku ve smyslu, že některá místa jsou pro víno požehnaná a osud potom pomocí klimatu dává dobré a horší ročníky. Jak jinak vysvětlit oblibu vína například z viniční tratě Weinperky (Miroslav), jak jinak vysvětlit aromatičnost a finesu vín ze Šobesu.

Nebo koncentrovanost vín z ročníku 2006 z tratě Volné pole (Hostěradice) nebo minerálnost a eleganci vín z ročníku 2007 z tratě u U tří dubů (Stošíkovice).

Terroir je sňatek darů přírody a člověka

Klasifikace vinařských oblastí v Evropě (Burgundsko, Bordeaux atd) tvoří pomyslnou historickou baštu terroir. Vinaři dobře ví, že dobré víno se vždy tvoří již v samotné vinici. Proto je třeba věnovat stálou pozornost vinici a tedy pomáhat přírodě. Konečně snad lze i tvrdit, že dobré víno je něco jako sňatek darů přírody a umění člověka. Poctiví vinaři jsou vlastním srdcem vína, ale nikdy nebudou pouze jediným faktorem ovlivňujícím jeho tvář.

Gout de Terroir

Původně slovní spojení vin terroité až do poloviny minulého století označovalo vína rustikální s jistým šarmem. A vína označená jako gout de terroir (=chuť, příchuť terroir) označovala chuťově výrazná vína vyrobená z přezrálých hroznů. Vyzkoušejte vína, které Znovín na oslavu Gout de Terroir přípravil.

Terroir v akci

Geologický původ a mikroklima ovlivňuje strukturu vína a zejména vyváženost jednotlivých elementů jako jsou cukr, extrakt, kyselina a třísloviny. Mikroklima například může znamenat, že vína mohou zrát část dne v nižších teplotách a tvořit aromatické látky střídáním nočních a denních teplot. Mikroklima a střídáni teplot je básnicky řečeno terroir v akci.

Naše Terroir

Klasickým případem terroir je například Znojemsko. Stýkají se zde totiž geologické útvary.

Rozmanitost půdního podloží je ideální pro velké terroir. Vinař by měl být jako hudebník, který místní terroir interpretuje.

Terroir Levure

Naše vína odráží naši zemi a místní původ. Stejně jako místní sýry a jiné místní zemědělské výrobky. A moderní technologie musí pomáhat tyto typické rysy zvýrazňovat. Pokud budeme pracovat v harmonii s přírodou a zvolíme správný způsob vinifikace, budeme dobře místní terroir interpretovat. Víte, co to je Terroir Levure?

Terroir je jako diamant

Terroir je opravdu jako diamant, který právě člověk obrousí do krásy. Vinařský odborník správným výběrem odrůdy výrazně ovlivňuje potenciál terroir. Žádná z dnešních odrůd neexistovala dříve ve volné přírodě. Trpělivou prací člověk ovlivnil vývoj a vysazování odrůd. Znojemsko má ohromné spektrum kvalitních bílých odrůd, které zastíní i mnohé světově významné vinařské oblasti. Je třeba tento potenciál udržovat a vážit si ho.

Znovín Znojmo patří k průkopníkům prosazování terroir a podílel se na „Kategorizaci viničních tratí Znojemska“, tedy jejich „zmapování“. V České republice je to stále unikátní čin.

Shrnutí Terroir

Podstatou terroir je celková zemědělská způsobilost konkrétního území k pěstování révy vinné – tedy nejen půda, ale také makroekologické faktory (teplota, nadmořská výška, srážky), ale i tradice pěstování a lidský faktor. Ve zkratce tedy můžeme říci, že každá poloha a víno z ní je jedinečné a neopakovatelné, rozlišené pouze jednotlivými ročníky.

Pojem terroir začali používat benediktinští a cisterciáčtí mnichové, kteří zhruba již v 11. století studovali vliv půdy na víno v Burgundsku a Německu. Z té doby rovněž pochází pečlivé dělení vinohradů na kvalitní a méně kvalitní. Asi o pět století později začali s podobnou klasifikací poloh v Bordeaux, v 17. století následovala oblast Champagne, Tokay atd. Mezi znalci znovínských vín jsou pojmem zejména viniční trať Šobes, ležící v Národním parku Podyjí, viniční trať Skalka (Krhovice), Na vinici (Šatov), viniční trať Weinperky (Miroslav) nebo viniční trať Staré vinice (Havraníky).

Terroir Club

Logo Terroir clubuZnovínská vína s tímto označením nenajdete běžně v supermarketech!

„Nic nespojuje člověka tak s krajem, jako požitek z vína, které má původ v jeho zemi a které je prosluněno jeho sluncem“.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit