I znovínské víno pod oblohou je malý zázrak O meteorologii i Bakchusově nápoji s Taťánou Míkovou

1056

Taťána Míková je česká meteoroložka a moderátorka, od roku 1990 moderuje předpovědi počasí v České televizi. V roce 1988 absolvovala obor meteorologie a klimatologie na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1988 až 1993 pracovala v Českém hydrometeorologickém ústavu. V České televizi profesně působí od roku 1994, od roku 2005 jako vedoucí redakce počasí.

Domníváte se, že vinohrady s vinnou révou – na slunečné rovině i na stráních budou ještě za sto let zdobit architekturu české, moravské krajiny a naši potomci budou i díky meteorologickým, klimatickým a půdním podmínkám oslavovat a těšit se z Bakchusova nápoje?
Jsem o tom hluboce přesvědčená. Jednak si jižní Moravu bez vinic neumím a ani nechci představovat. Navíc věřím, že přestože v budoucnosti řada rostlin, které jsme zvyklí vídat v naší krajině, už se u nás nebude cítit ve svém živlu, právě réva má nejlepší předpoklady odolat. I když možná budeme za pár desítek let jako VOC označovat jiné odrůdy než dnes…

Co pro Vás víno znamená? Můžete-li, máte sama a Vaše okolí nějaký bližší vztah ke znovínskému či jinému tuzemskému nebo zahraničnímu vínu?
Pro mě je víno komunikační prostředek i lék zároveň. Každý ze své vlastní zkušenosti víme, jak rozdílně se lidé chovají při setkání u kávy a u vína. Víno zásadně piju ve společnosti přátel. Otvírá totiž duši a ne ke každému můžete být upřímný… Je zajímavé, že ve většině mých oblíbených restaurací mají právě znovínská vína. Není to vůbec záměr, ale spíš příjemné překvapení. Pokud jde o bílé víno, dávám moravským vínům přednost před všemi ostatními. Srovnání s nimi totiž ze zahraničních, která jsem ochutnala, zatím snesl jen Sauvignon z Nového Zélandu.

Málokterý obor, jakým se představujete v konkrétnostech ve své roli rosničky skoro denně televizním divákům, je tolik spojen s předvídáním – co bude a co nás nemine. Jste tím i jinak v životě poznamenána?
Jistě, musela jsem se naučit nebát se o budoucnosti otevřeně mluvit a taky unést, když se předpověď nepovede. To je možná nejtěžší: ve většině oborů záleží hodně na každém, jestli bude výsledkem práce úspěch nebo ne. V meteorologii a klimatologii i v případě, že uděláte všechno podle svých nejlepších vědomostí a zkušeností, nemusí předpověď nebo projekce vyjít. Je to dáno hlavně stupněm našeho poznání a možnostmi současné výpočetní techniky.

Vinaři, vinohradníci, sklepmistři, ale i konzumenti vína takřka denně na Vás přímo visí a čekají prognózy, jaké bude počasí a vyvozují z toho, jaká bude úroda, jaké budou bobule, jak nás překvapí škůdci, nebo jaká bude kvalita ročníkového vína. Nezneklidňujete se výsledky moderních přístrojů, které máte k dispozici?
Zneklidněná jsem spíš když hrozí některý ze živlů opravdu vážně: při riziku povodní nebo prudkého krupobití, nebo když začnou samovolně vznikat požáry. Nepovedený rok pro víno, ale i pro další plodiny, na kterých jsme my lidé závislí, je pro mě důvodem k zamyšlení, co bychom příště mohli udělat, aby nás podobný vývoj počasí tolik nezaskočil. A taky moje myšlenky patří všem, kdo jsou tím vývojem nejvíc zasaženi. Bohužel i přes všechny známé pokusy ovlivnit počasí – nejenom v Rusku nebo Číně, ale dokonce i ve Spojených státech – nám nezbývá, než se s nepřízní počasí srovnat.

Musíte často přes vyspělou moderní techniku zvedat svou hlavu, mám na mysli bez sebemenšího vlivu vína, k obloze a čím tento pohled ovlivňuje povahu meteoroložky i nakonec, předpokládám i příznivkyni krásného nápoje? Dnes už k práci meteorologa nemusíte oblohu vůbec vidět. Možná člověka překvapí letmý pohled z okna, jak je vlastně zavádějící, protože vidíte nebe v okruhu několika kilometrů. Ale rozhodně se nemůžete domnívat, že to je stejné – dokonce nikoliv ani v celém regionu, natož dál. Odborně správné je sledovat pravidelně zprávy ze všech stanic a tím, co máte nad hlavou se nenechat příliš ovlivnit. Na druhou stranu nebudu skrývat, že pohled na oblohu je pro mě jedním z nejúžasnějších obrazů. A pít pod ní víno je něco jako vernisáž oblíbeného umělce v galerii.

Otázky připravil Zdeněk Hrabica
Foto Lenka Hatašová

1058
Hrozen ryzlinku rýnského, Havraníky 2008, počítačová vizualizace, Taťána Míková

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit