Konec legendy o resveratrolu

Doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc.
Prof. MUDr. Milan Šamánek, M.D., DSc., F.E.S.C.

Dětské kardiocentrum a Klinika dětského a dorostového lékařství, VFN Praha

870

Příznivý vliv pití malého množství alkoholu na lidské zdraví uznávají, kromě více než stovky publikací, také nejvýznamnější světové autority. Bylo jednoznačně prokázáno, že pití malého množství alkoholu snižuje riziko srdečního infarktu, i jeho recidiv, snižuje úmrtnost na mozkovou mrtvici, zmenšuje rizika úmrtí při zvýšeném krevním tlaku, brání výskytu a zejména kardiovaskulární úmrtnosti na cukrovku, prodlužuje život a způsobuje, že stáří je příjemnější a fyzické i mentální schopnosti jsou lepší než u abstinentů.

Objevil se resveratrol

Mezi možnými příčinami příznivého účinku vína se po roce 1992 najednou objevil resveratrol. Zdrojem resveratrolu jsou slupky hroznů. Macerace slupek v moštu při výrobě červeného vína způsobuje, že červené víno obsahuje přibližně 1,5–3,0 mg resveratrolu na litr vína.

Co vedlo vinaře k obdivování resveratrolu

Bylo prokázáno, že resveratrol je schopen blokovat vznik nádorů rakoviny prostaty, prsu, jícnu, žaludku, střev, pankreatu, štítné žlázy, nádorů hlavy a krku a dalších. Další pozoruhodný účinek resveratrolu, který zejména upoutal ženy i pozornost různých firem, je jeho omlazovací efekt.
 
Resveratrol oddaluje stárnutí a prodlužuje život. Resveratrol má protizánětlivý účinek a blokuje růst viru chřipky. U krys má resveratrol dramaticky příznivý vliv na arytmie. Kardiology, zaujal resveratrol svým velkým antioxidačním účinkem, o kterém se domnívali, že snižuje nebezpečí vzniku aterosklerózy.

Bohužel, všechny uvedené poznatky o příznivém účinku resveratrolu se opírají pouze o pokusy na buňkách, ve zkumavkách, u pekařského droždí, hmyzu, červů a malých zvířat a neexistuje žádná studie u lidí!

Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?
Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?
Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu  nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou.

Poslední studie o účincích resveratrolu u lidí

Také letošní studie z Johns’ Hopkinsovy university, která byla uveřejněna v květnu, nenašla v oblasti Chianty žádný rozdíl v celkové úmrtnosti, ve výskytu nádorů nebo srdečních chorob mezi lidmi s nízkými, oproti lidem s vysokými hodnotami metabolitů resveratrolu. Autoři uzavírají, že u těchto osob, které popíjely denně víno, nerozhodovala o příznivém zdravotním stavu vína, výška hodnot resveratrolu v krvi.

Závěr

Fakta jednoznačně svědčí o tom, že resveratrol není tou látkou, která způsobuje příznivé projevy střídmého pití vína na zdraví člověka a ani není příčinou francouzského paradoxu, kterým se zdůvodňovalo pití červeného vína. Proto nadále platí, že by každý muž měl vypít 4 dcl a žena 2 dcl vína denně, aby si udrželi pevné zdraví. Nezáleží na tom, jestli jim chutná více červené nebo bílé. Hlavní účinnou látkou je stejně zejména alkohol, obsažený ve víně.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit