Aurelius

aureliusZkratka: Au
Synonyma: -
Tradiční oblasti: Morava

Keř: středně bujného růstu
Listy: velké, pětilaločné, na líci zelené, na rubu šedozelené
Hrozny: středně velké, kuželovité, husté, křídlaté, se středně dlouhou stopkou
Bobule: malé, kulaté, žlutozelené, s tenčí slupkou

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava
Odrůda vznikla roku 1983 prací Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský.

Období sklizně: od druhé poloviny září
Odrůda raší středně pozdě, mívá vysoký a pravidelný výnos.

Víno

Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širší škály. To vytváří kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského.

Barva: zelenožlutá
Vůně: ovocné tóny, kdoulově-lipová
Chuť: plná s výraznějšími kyselinami, svěží až řízná, jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření

Vhodnost ke skladování: střední až dobrá

Stolování:
Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.


Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit