Čabaňská perla

Čabaňská perlaZratka: ČP
Synonyma: Csabagyöngye, Čabski bizer, Žemčug Saba
Tradiční oblasti: Odrůdu najdeme v zahradách a sortimentech téměř po celém světě jako ranou muškátovou odrůdu stolní. Někdy se používá i na muškátové víno.

Keř: slabšího až středního růstu
Listy: středně velké, kruhovité, téměř bez výřezů, někdy třílaločné
Hrozny: středně velké, slabě kuželovité, hustší
Bobule: malé až střední, kulaté, světle žluté, ojíněné

Stáří a původ: mladší odrůda, Maďarsko
Odrůdu vyšlechtil Adolf Stark v roce 1904 křížením odrůd Madlenka raná a Muscat Courtilier.

Období sklizně: Velmi raná odrůda, jejíž hrozny lze sklízet k přímému konzumu již počátkem srpna, pro výrobu vína až v září.

Víno

Víno Čabaňské perly je svěží, jemné, muškátové. Odrůda je zvláště vhodná pro burčáky a mladá, lehká vína.

Barva: zelenožlutá
Vůně: muškátová
Chuť: svěží, jemná, muškátová, harmonická

Vhodnost ke skladování: Víno je dobré jen mladé.

Stolování:
Víno slouží k osvěžení a není zapotřebí jej doprovázet jídlem.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit