Děvín

DěvínZkratka: De
Synonyma: -
Tradiční oblasti: Slovensko

Keř: středního vzrůstu s řidším olistěním letorostů
Listy: malé až středně velké, tří- až pětilaločné
Hrozny: střední, středně husté
Bobule: mírně oválné, žlutozelené

Stáří a původ: mladá odrůda, Slovensko
Odrůdu vyšlechtili roku 1998 Ing. D. Pospíšilová, CSc., a Ing. O. Korpas, CSc., na KVÚVV Bratislava, a to křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Odrůda Veltlínské červenobílé je velmi plodná a dává vína střední jakosti. Dříve se pěstovala také v českých a moravských vinicích pod názvem Ryvola.

Období sklizně: přelom září a října
Úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné získávat vína s přívlastkem vyšších stupňů.

Víno

Vína bývají extraktivní, aromatická a harmonická. Při větší sklizni a nižším stupni vyzrálosti hroznů bývá odchod vína tupý a nahořklý.

Barva: zelenožlutá
Vůně: výrazná, aromatická
Chuť: jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: kořenité tóny Tramínu či Muškátu, zralý grapefruit

Vhodnost ke skladování: Při delším skladování může hořknout.

Stolování:
Vína suchá se hodí k masitým pokrmům s omáčkami. Polosladká můžeme podávat k některým druhům sýrů či k dezertům.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit