Je pití bílého vína zdravější než pití červeného?

V současné době je považováno pravidelné každodenní pití malého množství alkoholického nápoje (20–40 g alkoholu u mužů a 10–20 g u žen) za prospěšné v prevenci srdečního infarktu a anginy pectoris. Svědčí o tom bohatá literatura, kterou zahájil v roce 1979 dr. A. Selwyn St. Legere svojí studií o vlivu pití alkoholu na srdeční úmrtnost v osmnácti rozvinutých zemích světa. Jednoznačně zjistil, že v zemích, ve kterých se pilo víno jen zřídka nebo se nepilo vůbec, byla úmrtnost na srdeční infarkt nejvyšší. Naproti tomu kolem Středozemního moře, kde se pilo hojně víno zejména s jídlem, byla úmrtnost na srdeční infarkt nejnižší. Tato i mnoho dalších prací však často nerozlišovaly o jaký nápoj se jednalo a zvláště jestli šlo o bílé nebo červené víno. Až S. Renaud poukázal na skutečnost, že ve Francii, kde se konzumuje čtyřikrát více nezdravého másla, třikrát více tučného masa, s rozkoší a velmi často se jedí tučné sýry a kouří těžké cigarety je dvaapůlkrát nižší úmrtnost na srdeční infarkt než ve Spojených státech amerických.Tuto situaci nazvali francouzský paradox.

„Oba druhy vína snižují riziko vzniku srdečního infarktu, ale bílé víno je přece jen lepší než víno červené.“

Hlavní příčinou nízké úmrtnosti na srdeční infarkt mělo být pití červeného vína. Popularita pití červeného vína výrazně stoupla, což vyhovovalo jeho producentům ve Francii. Pověra o zdravotně nejlepším červeném víně se mnohde drží ještě dodnes. V poslední době se však objevuje spousta důkazů o tom, že bílé víno je v předcházení srdečnímu infarktu lepší než červené.

Jedním z nejzávažnějších sdělení je srovnání účinku bílého a červeného vína u velkého souboru 38 077 amerických zdravotníků sledovaného 12 let. Tato studie zjistila, že oba druhy vína snižují riziko vzniku srdečního infarktu, ale bílé víno je přece jen lepší než víno červené. Další práce, mezi nimi i naše vlastní, která srovnávala účinky bílého Veltlínu zeleného s účinky červeného Svatovavřineckého ze Znovína a.s. Znojmo, ukazují na přednosti bílého ve srovnání s červeným vínem.

Naše práce ukázala, že již po čtyřtýdenním pití 375 ml Veltlínského zeleného denně velmi významně stoupá HDL cholesterol. HDL cholesterol je považován za látku, která působí velmi příznivě na vývoj aterosklerózy a podílí se více než 50 % na celkovém příznivém působení malého množství alkoholu. Při vzniku srdečního infarktu se uplatňuje také zvýšená hladina fibrinogenu, zvláště možností snadného ucpání koronární tepny. Z tohoto důvodu jsme analyzovali v našem souboru také hladinu fibrinogenu a zjistili jsme, že pití bílého vína velmi výrazně snížilo hladinu fibrinogenu v krvi. Další měřené hodnoty, jako celkový cholesterol, nebezpečný LDL cholesterol, triglyceridy, krevní tlak, tělesná hmotnost, jaterní testy a krevní cukr se při pití bílého vína neměnily. Když jsme udělali stejný pokus, za obdobných podmínek s červeným Svatovavřineckým, nezjistili jsme žádnou změnu ani HDL cholesterolu, ani fibrinogenu nebo dalších ukazatelů. To znamená, že i při krátkodobém pití může příznivě účinkovat proti vzniku srdečního infarktu pouze bílé , ale ne červené moravské víno.

Až do letošního roku nebyla příčina přednosti bílého před červeným vínem jasná. V letošním roce však vyšly dvě práce, které jasně ukazují, proč může být bílé víno lepší než červené. V první práci je uvedeno, že v bílém víně jsou antioxidační molekuly menší, než v červeném víně a proto jsou snadněji vstřebatelné a jejich účinek je lepší než u velkých molekul obsažených v červeném víně. Další práce se zabývá nepříznivým účinkem volných radikálů, které se hromadí v lidském organismu. Autoři zjistili, že bílé víno snižuje volné radikály až o 34 %, zatímco červené pouze o 15 %. To znamená, že bílé víno je daleko účinnější v odstraňování volných radikálů z těla než červené víno. Již jsme se zmiňovali o riziku spojeném se zvýšenou krevní srážlivostí při vzniku srdečního infarktu. Krevní srážlivost snižuje bílé i červené víno, ale bílé je dvojnásobně účinnější než víno červené. Krevní srážlivost je při pití červeného vína snížena pouze o 10 %, ale u bílého o 20 %. Závěr. Každodenní pravidelné pití malého množství bílého nebo červeného vína způsobuje snížení rizika koronární choroby a úmrtnosti na srdeční infarkt i mozkovou mrtvici. Víno je lepší než pivo, nebo alkoholické drinky, ale různé přípravky bez alkoholu nemají žádný příznivý účinek. Bílé víno je rovnocenné nebo lepší než víno červené.

Prof. Milan Šamánek, M.D., DSc., F.E.S.C.

Prof.
Milan Šamánek, M.D., DSc., F.E.S.C.

Doc. MUDr. Zuzana Urbanová

Doc. MUDr. Zuzana Urbanová, Dětské kardiocentrum, Fakultní nemocnice Motol, Praha

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit