Ve zpěvu je národ věčný! S hvězdou operního nebe – Adamem Plachetkou

1085

Operní pěvec Adam Plachetka, přední český basbarytonista. Absolvoval Pražskou konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze. V roce 2005 debutoval v pražském Národním divadle. Od sezóny 2010/2011 působí ve Vídeňské státní opeře. V sezóně 2014/2015 debutoval jako Masetto v newyorské Metropolitní opeře a stal se po třiceti letech prvním Čechem, který vystupuje v New Yorku, ve Vídni i Miláně. Nyní se nedávno představil na Hudebním festivalu ve Znojmě. Bylo mi moc příjemné jej osobně poznat a klást mu své otázky.

Odvděčuje se Vám krásný zpěv přiměřenou dávkou radosti i štěstí, které dáváte i nám posluchačům?
Ano. Už dlouho říkám, že naše profese je nejkrásnější na světě, dokud jde všechno dobře. O to víc bolí pády, když se dařit přestane, ale nemá smysl si kvůli tomu dělat vrásky. Ten okamžik může nastat zítra, nebo za padesát let. Lze jen dělat vše proto, aby forma vydržela co nejdéle, a doufat.

Opravdu existuje biblická či operetní rovnice: víno, ženy, zpěv = rajské požehnání nebo jde jenom o metaforu?
Upřímně se biblí ani operetou často nezaobírám, takže nevím. Se ženou zpívám a občas i piju, takže na tom něco bude. Jestli je to požehnáním, mohli diváci posoudit na představení Dona Giovanniho v červenci 2016, kde se na jevišti potkáváme.

Rád bych věděl, jak ve svém kariérním, vpravdě hvězdném vzestupu, všechno stíháte?
Od New Yorku přes Vídeň a Prahu až do Znojma. Nejklidnější období mívám ve Státech, protože tam jedu vždy na jednu konkrétní produkci a jsem daleko od evropských povinností. Doma řeším pořád několik projektů najednou a do toho se starám o všemožné resty a kancelářskou práci. Jestli ale máte na mysli zvládání čistě umělecké stránky věci, je to snazší než dřív. Dnes si už pečlivěji vybírám projekty a věnuji se jen tomu, co mě baví.

Lahodí Vám krásné víno, jaké odrůdě dáváte přednost, když ji potkáte? A což takhle víno ze Znojemské vinařské podoblasti, ze Znovína? Je i pro Vás lahodné víno opravdu nebeský Bakchův dar?
Vín ze Znojma jsem ochutnal mnoho a mám je rád. Vzhledem k tomu, že jsem strávil dvě léta na festivalu, který je s vínem velmi úzce propojen, jsem měl šanci ochutnat produkty Znovínu i mnoha dalších vinařů. Nemám jeden oblíbený druh vína, rád ochutnávám vše, co je povedené. V našich klimatických podmínkách však principiálně věřím spíše na lehčí odrůdy, jako veltlín, vlašák, sauvignon, nebo tramín. Je pravdou, že operní zpěváci někdy ladí hlasivky dobře vychlazeným pivem – nebo máte jiný recept?

Pravdou to v některých případech je, ale nemyslím, že by to, především v našem oboru, byl ideální přístup. Osobně si rád piva i vína dopřeju, ale před představením, koncertem nebo zkouškou je to zásadní NE. Na hlase je konzumace okamžitě znát ztrátou pružnosti a výdrže, případně rozsahu. Na druhou stranu je pravda, že pivo, nebo sklenka před spaním po perném dni krk uvolní a „zrestartuje“ pro další ráno.

Krátce o sobě, o Vaší osobnosti.
To je spíše otázka pro moje okolí. Já odpovídám jedině, že jsem dokonalý a skromný. :-)

Otázky kladl Zdeněk Hrabica
Foto: Pavel Hejný

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit