Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

I znovínské víno pod oblohou je malý zázrak O meteorologii i Bakchusově nápoji s Taťánou Míkovou

1152

Taťána Míková je česká meteoroložka a moderátorka, od roku 1990 moderuje předpovědi počasí v České televizi. V roce 1988 absolvovala obor meteorologie a klimatologie na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1988 až 1993 pracovala v Českém hydrometeorologickém ústavu. V České televizi profesně působí od roku 1994, od roku 2005 jako vedoucí redakce počasí.

Domníváte se, že vinohrady s vinnou révou – na slunečné rovině i na stráních budou ještě za sto let zdobit architekturu české, moravské krajiny a naši potomci budou i díky meteorologickým, klimatickým a půdním podmínkám oslavovat a těšit se z Bakchusova nápoje?
Jsem o tom hluboce přesvědčená. Jednak si jižní Moravu bez vinic neumím a ani nechci představovat. Navíc věřím, že přestože v budoucnosti řada rostlin, které jsme zvyklí vídat v naší krajině, už se u nás nebude cítit ve svém živlu, právě réva má nejlepší předpoklady odolat. I když možná budeme za pár desítek let jako VOC označovat jiné odrůdy než dnes…

Co pro Vás víno znamená? Můžete-li, máte sama a Vaše okolí nějaký bližší vztah ke znovínskému či jinému tuzemskému nebo zahraničnímu vínu?
Pro mě je víno komunikační prostředek i lék zároveň. Každý ze své vlastní zkušenosti víme, jak rozdílně se lidé chovají při setkání u kávy a u vína. Víno zásadně piju ve společnosti přátel. Otvírá totiž duši a ne ke každému můžete být upřímný… Je zajímavé, že ve většině mých oblíbených restaurací mají právě znovínská vína. Není to vůbec záměr, ale spíš příjemné překvapení. Pokud jde o bílé víno, dávám moravským vínům přednost před všemi ostatními. Srovnání s nimi totiž ze zahraničních, která jsem ochutnala, zatím snesl jen Sauvignon z Nového Zélandu.

Málokterý obor, jakým se představujete v konkrétnostech ve své roli rosničky skoro denně televizním divákům, je tolik spojen s předvídáním – co bude a co nás nemine. Jste tím i jinak v životě poznamenána?
Jistě, musela jsem se naučit nebát se o budoucnosti otevřeně mluvit a taky unést, když se předpověď nepovede. To je možná nejtěžší: ve většině oborů záleží hodně na každém, jestli bude výsledkem práce úspěch nebo ne. V meteorologii a klimatologii i v případě, že uděláte všechno podle svých nejlepších vědomostí a zkušeností, nemusí předpověď nebo projekce vyjít. Je to dáno hlavně stupněm našeho poznání a možnostmi současné výpočetní techniky.

Vinaři, vinohradníci, sklepmistři, ale i konzumenti vína takřka denně na Vás přímo visí a čekají prognózy, jaké bude počasí a vyvozují z toho, jaká bude úroda, jaké budou bobule, jak nás překvapí škůdci, nebo jaká bude kvalita ročníkového vína. Nezneklidňujete se výsledky moderních přístrojů, které máte k dispozici?
Zneklidněná jsem spíš když hrozí některý ze živlů opravdu vážně: při riziku povodní nebo prudkého krupobití, nebo když začnou samovolně vznikat požáry. Nepovedený rok pro víno, ale i pro další plodiny, na kterých jsme my lidé závislí, je pro mě důvodem k zamyšlení, co bychom příště mohli udělat, aby nás podobný vývoj počasí tolik nezaskočil. A taky moje myšlenky patří všem, kdo jsou tím vývojem nejvíc zasaženi. Bohužel i přes všechny známé pokusy ovlivnit počasí – nejenom v Rusku nebo Číně, ale dokonce i ve Spojených státech – nám nezbývá, než se s nepřízní počasí srovnat.

Musíte často přes vyspělou moderní techniku zvedat svou hlavu, mám na mysli bez sebemenšího vlivu vína, k obloze a čím tento pohled ovlivňuje povahu meteoroložky i nakonec, předpokládám i příznivkyni krásného nápoje? Dnes už k práci meteorologa nemusíte oblohu vůbec vidět. Možná člověka překvapí letmý pohled z okna, jak je vlastně zavádějící, protože vidíte nebe v okruhu několika kilometrů. Ale rozhodně se nemůžete domnívat, že to je stejné – dokonce nikoliv ani v celém regionu, natož dál. Odborně správné je sledovat pravidelně zprávy ze všech stanic a tím, co máte nad hlavou se nenechat příliš ovlivnit. Na druhou stranu nebudu skrývat, že pohled na oblohu je pro mě jedním z nejúžasnějších obrazů. A pít pod ní víno je něco jako vernisáž oblíbeného umělce v galerii.

Otázky připravil Zdeněk Hrabica
Foto Lenka Hatašová

1058
Hrozen ryzlinku rýnského, Havraníky 2008, počítačová vizualizace, Taťána Míková

Podzimní e-Putování po Louckém klášteře ve Znojmě zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit