Moravský sklípek v Šatově
V slunečných rovinách jižně od Znojma, jen kousek od rakouských hranic, leží stará vinařská obec Šatov. Stopy tisícileté tradice pěstování vinné révy jsou patrné doslova na každém kroku, zejména pak v pitoreskních sklepních uličkách, které si dosud uchovaly původní ráz. V jedné z nich najdete Moravský sklípek.
Sklípek se vrátil do Vinařského turistického programu a pokud se rozhodnete jej navštívit, ochutnáte zde vína z naší produkce, která jsou aktuálně v prodeji a zároveň zde také můžete degustovat speciální vína, vypěstovaná na naučné vinici za sklípkem, která jinde neochutnáte.
K vychutnávání vín je připravena terasa a vnitřní vinárna. Po domluvě se také můžete podívat do sklepa, kde jsou vína uložena v tzv. privátních boxech.
Provoz Moravského sklípku
Pravidelná otevírací doba | |||
12. 6. – 1. 10. 2022 | ÚT – SO | 14.00–20.00 | |
2. 10. 2022 - 1. 4. 2023 | ZAVŘENO |
Kontakt
tel.: 725 429 494
e-mail: moravskysklipek@znovin.cz.
Provoz privátních boxů a přístup k nim zůstává v nezměněné podobě.
Naučná vinice starých odrůd za Moravským sklípkem v Šatově
Vína ze starých odrůd ochutnáte v Moravském sklípku.
Chtěli byste někdy spatřit vinnou révu tak, jak ji pěstovali naši předkové? Pak se nechte pozvat na naučnou vinici za Moravským sklípkem, kde jsme v roce 2001 vysadili devatenáct starých odrůd révy vinné. Projděte se mezi řádky, v duchu se vraťte do starých časů a seznamte se s odrůdami, které kdysi rostly v českých a moravských vinicích a jejichž názvy připomínají dávné tradice.
Každou odrůdu doplňuje informační tabule, která návštěvníky seznamuje s její stručnou charakteristikou. Ve vinici je vysazeno například kdysi populární Veltlínské červenobílé či Prachtraube, které stálo u zrodu moderní odrůdy Muškát moravský. Najdete tu i romantický Kamenorůžák, mystický Muškát žlutý, známý zejména ve Středomoří, či Veltlínské modré zvané Modrý Janek. Jméno téhle odrůdy se odvozuje od měňavého zabarvení slupek: malé zelené bobulky brzy po odkvětu zmodrofialoví, před zráním se mění na tmavofialové a při zrání se zabarví opět do zelenošeda.