Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

André

AndréZkratka: An
Synonyma: -
Tradiční oblasti: Morava

Keř: středního růstu, při větším zatížení keřů snadno slábne
Listy: velké, málo dělené, mírně pětilaločné, sytě zelené
Hrozny: středně velké, husté, křídlaté, na velmi krátké stopce
Bobule: malé až střední, modročerné, s pevnou slupkou; velký obsah barviv ve slupce

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava
Odrůdu vyšlechtil Ing. J. Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Byla nazvána na počest Ch. K. Andrého (1763–1831), který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.

Období sklizně: od konce října
Plodnost je velmi dobrá, a má-li být jakost vína výborná, pak je nutná probírka hroznů a velmi pozdní sklizeň, aby se větší část vysokého obsahu kyseliny jablečné odbourala ještě na keři.

Víno

Mnohé vinaře bohužel svádí velká plodnost odrůdy a produkují pak vína světlá, tvrdá a drsná.

Barva: u vín z dobře vyzrálých hroznů tmavě granátová
Vůně: ovocné vůně peckovitého ovoce, u zralých vín tóny borůvek, případně povidel
Chuť: plná, harmonická, po vyzrání na sudech a na lahvích hebká chuť zralé třísloviny
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, borůvky, povidla

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování:
Vína André jsou vhodná ke grilovaným masům a k tučnějším sýrům. Jsou vděčným doplňkem k tvrdým sýrům a tmavým a uzeným masům.

Informace pro účastníky Putování po vinicích 2022 zavřít
Nabídka vín Putování po vinicích 2022 zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit