Hledat Košík0 Rychlá Účet Menu

Frankovka

FrankovkaZkratka: Fr
Synonyma: Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Kékfrankos
Tradiční oblasti: Rakousko, Německo, Morava, Slovensko, Maďarsko

Stáří a původ: stará odrůda, asi Rakousko
Je to pravděpodobně rakouská odrůda, na jejímž vzniku se podílela odrůda Heunisch. Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech.

Keř: bujného a vzpřímeného růstu, se středně hustým olistěním a delšími internodii
Listy: velké, tmavozelené, se třemi méně výraznými laloky
Hrozny: velké, křídlaté, volné
Bobule: střední, kulaté, s voskovým ojíněním, černomodré, kořenité chuti

Období sklizně: od poloviny října
Je to odrůda pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy.

Víno

Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin nežli v ostatních červených vínech a na počátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím je možné dosáhnout při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter červeného vína, které je kořenité a současně plné s ovocnými tóny. Vína Frankovky se dají dobře skladovat a zrají na lahvi pomalu.

Barva: světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky
Vůně: v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně.
Chuť: tvrdší, s čerstvou kyselinou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, skořici

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování:
V závislosti na vyzrání hroznů může být víno Frankovky běžným denním vínem ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne. Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným jídlům zeleninovým, k polentě, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě nebo k některým druhům pizzy.

Co říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

FrankovkaFrankovkaodrůda moštová pro červená vína třída I B

Synonyma a cizí názvy: „Černé starosvětské“, „Černý muškatel“, „Čierny Zierfandler“, „Karmazín“", „Šeřina“, „Lampart“, „Skalické černé“, „Limberger“, „Noir de Franconie“, „Crna Frankovka“, „Frankinja modra“, „Kék Frankos“, „Nagyburgundi“, „Blaufränkisch“, „Limberger schwarz“, „Franconia nera“, „Širokolistnyj“, aj.

Původ a rozšíření: Je to velmi stará odrůda, která podle některých pramenů má německý původ. Odtud se odvozuje i její jméno. Jiné prameny kladou její pravlast do Dolního Rakouska, odkud se v 18. století rozšířila. Podle názvu Limberger se ji připisuje původ z okolí města Lemberg v Chorvatsku. Málo pravděpodobné je tvrzení, že pochází z Alsaska. Pěstuje se hlavně v Rakousku. Vynikající kvalitu vína dosahuje v Burgenlandu. Rovněž v Maďarsku je rozšířena v okolí Šoproně a hlavně na jihu. Na Slovensku jsou známé lokality pěstování Bratislava Rača a Levicko, na Moravě hlavně v okolí Velkých Pavlovic. Do Listiny povolených odrůd byla zapsána v roce 1941. V současné době ji reprezentuje pět povolených klonů v roce 1988: PO-22/4, PO-275/i, VP-14/4, VP-6/5 a PO-281/E.

Morfologický popis

Včelka: Je zelená, slabě ochlupená.
Vrchol letorostu: Je zelený, jemně ochlupený. Mladé lístky mají zelenohnědou barvu. Stonek je z jedné strany fialově hnědy.
List: Je středně velký až velký. Čepel je pětiúhelníková až okrouhlá, nejčastěji celistvá. Líc i rub je holý. Řapíkový výkrojek je otevřený, klenutý, široký. Řapík je krátký nebo středně dlouhý.
Květ: Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.
Hrozen: Je střední až velký, průměrně 150 mm dlouhý (průměrná hmotnost 15,6 g), na krátké, pevné stopce, křídlatý.
Bobule: Je středně velká, průměrné délky 14,5 mm (průměrná hmotnost 1,6 g), kulatá. Slupka je černá, celoplošně ojíněná, pevná. Dužnina je až velmi řídká, plné chuti.
Semeno: Je středně velké, kulovité až elipsoidní. Zobáček je krátký.
Jednoleté dřevo - réví: Je červenohnědé, podélně jemně čárkované. Je křehké, což znesnadňuje práce pro vyvazování tažnů.
Zimní pupeny: Jsou středně velké, široké, špičaté.

Biologické a hospodářské vlastnosti

Začátek rašení: Je středně raný, ve 2.–3. dekádě dubna.
Růst: Je silný až bujný.
Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Je středně odolná proti zimním mrazům. Citlivější je na pozdní jarní mrazíky (má hladké listy).
Odolnost proti chorobám: Napadá ji peronospora i oidium. Podstatně méně citlivá je na Botrytis cinerea. Často trpí odumíráním třapiny.
Odolnost proti škůdcům: Není výrazně snížena proti jiným odrůdám.
Kvetení a opylení: Kvete ve 2.–3. dekádě června. Při svém bujném růstu štěpována na nevhodné podnoži má sklon k opadávání květů (sprchávání). To podporuje také neselektovaný množitelský materiál.
Zrání: Začíná v srpnu, dozrává pozdě, v polovině října. Sklízí se mezi posledními odrůdami.
Výnos a kvalita hroznů: Sklizně závisejí na biologické hodnotě výsadbového materiálu. Dosahují 10–13 t/ha. Obsah cukru je 16 až 17,5° NM a obsah kyselin v moštu až nad 10 ‰.
Vína: Mají intenzívní barvu. Jsou harmonická, s výraznými tříslovinami. Při vysokých výnosech vystupují výrazně ostré kyseliny.

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Vyžaduje teplé polohy, s jižní expozicí. Daří se i na rovinatých terénech, v lehčí, ale humózní půdě. Vhodné půdy jsou sprašové, nevhodné jsou příliš těžké a vlhké půdy. Dobře snáší delší období sucha.
Podnož: Vzhledem k tomu, že bujně roste, vyžaduje slaběji rostoucí podnož (to zmenšuje opadávání květů). Na hlubokých půdách je vhodná Vitis berlandieri x Vitis riparia SO 4, na lehčích půdách Vitis riparia x Vitis rupestris Schwarzmann, nevhodná je Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB.
Řez a vedení: Vhodné je střední i vysoké vedení s řezem na tažně. Zatížení keře má činit 6–8 oček na 1 m2.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Poskytuje pravidelné výnosy při využití vhodného biologického materiálu a odpovídající odnože. Pěstuje se na sušších sprašových půdách. Je vhodná do velkovýsadeb i pro drobné pěstitele ve vybraných vinařských polohách a půdách. Vyrobená vína mají harmonickou chuť a intenzívní barvu. Patří mezi naše nejkvalitnější červená vína.

Informace pro stávající zákazníky
Od 14. 1. 2020 dochází ke zjednodušení
našeho evidenčního zákaznického systému.

Věnujte prosím asi dvě minuty Vašeho času
ke kontrole Vašich údajů.
Více informací