Vyprodáno

Veltlínské zelené

suché
/
pozdní sběr 2016
Šarže 6371
/
Obsah 0,75 l
Veltlínské zelené
Oceněno
Znovín Znojmo vyrábí jubilejní víno se souhlasem augustiniánského opata při jubileu založení kláštera na Starém Brně roku 1323. Je vyrobeno z hroznů, které dosáhly výjimečné cukernatosti (sladkosti) a víno se tak vyznačuje plností a mimořádnými aromatickými i chuťovými vlastnostmi. Hrozny pro výrobu vína pochází z vinařské oblasti Morava, podoblasti znojemské. Cukernatost, původ hroznů i chuťové vlastnosti tohoto vína s přívlastkem „pozdní sběr“ ověřila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vlastní technologii výroby vína pak opat, aby odpovídalo požadavkům Kodexu kanonického práva na mešní víno. Navazuje tak na tradici výroby mešního vína z klášterních vinic. Starobrněnské opatství je v současnosti jediným opatstvím Řádu sv. Augustina na světě, dle privilegia papeže Benedikta XIV. z roku 1752. Ve znaku opata je písmeno E jako upomínka na zakladatelku kláštera, královnu Elišku Rejčku a symbol augustiniánů: otevřená kniha, která je v pozadí planoucího srdce protnutého šípem. Kniha je slovo Boží, jež proniklo srdcem a duší. PRO KATALOG: Ochutnejte atraktivní suché Veltlínské zelené z jižní části znojemské vinařské podoblasti. Po přivonění můžete zaznamenat příjemnou vůni po citrusových plodech, zahradním ovoci a vanilce. Po ochutnání oceníte příjemnou kyselinu, která je v pěkné harmonii s jemným zbytkovým cukrem. Ovocná stopa po letních jablkách či rynglích je zřetelná napříč chuťovým spektrem. Objevíte i typickou kořenitost. Můžete podávat k těstovinám nebo rybě. Víno má dobré předpoklady k archivaci.
Víno jsme vyprodali
Vybrat si můžete z aktuální nabídky odrůdy Veltlínské zelené nebo z celého katalogu.

Vlastnosti vína

Odrůda
Veltlínské zelené
Přívlastek
pozdní sběr
Ročník
2016
Obsah lahve
0,75 l
Vinařská obec
Tasovice
Viniční trať
Kamenný vrch
Region
Znojemsko
Kategorie
suché
Alkohol
12,5 %
Zbytkový cukr
4,6 g/l
Kyseliny
6,4 g/l
Bezcukerný extrakt
21,4 g/l
Barva vína
bílé
Obsahuje
oxid siřičitý

Doporučení

Víno suché
Víno suché
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Doporučená teplota vína při podávání 10–12 °C
Odhadovaná doba názrávání 4 až 6 roků od roku lahvování
Odhadovaná doba názrávání 4 až 6 roků od roku lahvování
Vhodné k rybám
Vhodné k rybám
Vhodné k těstovinovým pokrmům
Vhodné k těstovinovým pokrmům

Získaná ocenění

  • Zlatá medaile na soutěži vín „O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2018“
  • Stříbrná medaile na soutěži mešních a košer vín „CISTERCIÁCKÁ PEČEŤ 2019“, Velehrad
Viniční trať

Kamenný vrch

Kousek od Kamenného vrchu najdete viniční trať se stejným jménem. Její zajímavé podloží dává sílu výjimečným vínům.
Jít objevovat
Kamenný vrch