Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Moravské úspěchy na Decanteru očima britských redaktorů

132

Říjnové číslo Decanteru vyšlo jako speciál k soutěži Decanter World Wine Awards 2010, kde moravská a česká vína získala mnoho velmi cenných trofejí. V časopise se jim proto zaslouženě dostalo poměrně značného prostoru.

Celkem se totiž podařilo moravským a českým vínům získat 59 ocenění ze 73 přihlášených vín, tedy ještě o 28 více než loni, což z České republiky činí prakticky nejúspěšnější zemi v regionu střední a východní Evropy.

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., držitel Regional Trophy, si z Londýna odvezl ještě jednu zlatou (Tramín červený 2009 výběr z bobulí), dvě bronzové medaile (Chenin blanc 2009 moravské zemské víno, Rulandské šedé 2007 ledové víno) a jedno doporučení (Kerner 2009 výběr z bobulí).

Citace z anglické verze Decanteru

Decanter World Wine Awards Regional Trophy (Národní cena) za přírodně sladké víno Znovín Znojmo, Ryzlink rýnský 2008 ledové víno, obec Stošíkovice na Louce, trať U tří dubů (9,5 % alk.) Květinové, citronové, hutné, exotické a bohaté, ale také mile elegantní, s líbezně vyvinutým buketem a překvapivě jemnou dochutí. Střední a východní Evropa je rájem pro přírodně sladká vína. To je částečně z důvodu chladnějších nocí a dlouhé doby dozrávání, částečně z důvodu kontinentálního klimatu, které poskytuje pěkné a stálé podzimní počasí s mlhavými rány podporujícími rozvoj ušlechtilé botrytidy. Zavedená tradice pěstování na malých pozemcích s širokým spektrem odrůd pomáhá rozložit riziko ztrát vlivem počasí po dobu prodlouženého podzimu. Jižní Morava splňuje všechna tato kritéria a přidává k nim další výhodu širokých mělkých údolí kolem vodních ploch, které poskytují správnou vlhkost a pěstební podmínky.

Počet nasbíraných ocenění činí z České republiky nejúspěšnější zemi v regionu střední a východní Evropy.

Znovín byl jedním z prvních státních vinařských družstev v regionu a kupodivu jedním z prvních vinařství ve střední Evropě, které zaměstnávalo „létající vinaře“ neboli externí enology již před 20 lety. Suchá a polosuchá vína jsou chlebem a solí každého vinařství, ale příležitostná malá série báječně intenzivních sladkých vín pomalu kvašených z husté šťávy vylisované kapku po kapce je smetanou a lahůdkami k tomuto chlebu. Když má víno tolik zbytkového cukru jako v tomto případě (248 g/l), obvykle bývá obtížné rozeznat původní odrůdu. Technologie sběru zmrzlých hroznů dovoluje, aby se v nich zkoncentrovaly zbývající kyseliny spolu s cukrem. V tomto případě víno stále vykazuje nádhernou vytříbenou citronovou a grapefruitovou chuť, kterou přináší pouze Ryzlink rýnský. Líbezná chuť okvětních lístků růže Tramínu červeného ze Znovínu, která je také přesně identifikovatelná, ji následuje v těsném závěsu.

Daniel Kříž
Omnimedia Public Relations, s.r.o.
(výňatek překladu ze světově uznávaného vinařského časopisu)

Medailová kolekce vín 2021 zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit