Přeskočit na obsah
Viniční trať U tří dubů Přehrát
Nadmořská výška 210-243 m n. m.    |    Průměrná roční teplota 8,9 ˚C    |    Roční srážky 495 mm
U tří dubů

Tři strážci révy a sadů

Malebná viniční trať U tří dubů je osázena vinicemi v areálu ovocných sadů. Leží v blízkosti řek Jevišovky a Skaličky a je opatřena kapkovou závlahou, která udržuje révu v kondici. Díky péči, kterou jí věnuje Farma U tří dubů pod vedením otce a syna Kahounových, patří mezi vzorně obdělávané vinohrady plodící každoročně zdravé a kvalitní hrozny.

Daří se zde odrůdám jako je - Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Zweigeltrebe, Semillon, Pálava, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené a Rulandské modré.

Vinařská oblast
Morava
Vinařská podoblast
Znojemská
Vinařská obec
Stošíkovice na Louce
Viniční trať U tří dubů
Viniční trať U tří dubů
U tří dubů

Objevujte chutě této tratě

Tudy vede přímá cesta k úžasným zážitkům. Podívejte se na naši nabídku vín, která se zrodila na této trati.
Nad vinicemi se tyčí
ikonické duby.
Viniční trať U tří dubů

O viniční trati U tří dubů

Viniční trať byla kompletně obnovena v letech 2000 až 2004. V příbřežní zóně karpatské předhlubně se zhruba před 20 miliony let usazovaly křemenné písky s vložkami písčitých jílů, které tvoří geologické podloží tratě. Překrývají je mnohdy velmi kyselé hlinitopísčité půdy.

Obec Stošíkovice na Louce, do jejíž katastru viniční trať spadá, vznikla kolonizací zdejší pohraniční oblasti znojemského kraje ve 13. století. Náves zdobila zvonička a socha nejsvětější trojice z roku 1731. K vlastníkům obce postupně patřily Loucký klášter, dominikáni, augustiniáni, Vratislav z Pernštejna, Zikmund Čertorejský z Čertorej nebo klarisky. A to není všechno. Od roku 1699 patřila obec Lichtenštejnům, kteří ovládali velkou část Moravy. Od roku 1837 potom Lobkovicům.

Na viniční trati U tří dubů se daří odrůdě Semillon pocházející z francouzského Bordeaux z údolí řeky Gironde. Náš Semillon od Tří dubů většinou zdobí ledňáček jako symbol ryzí čistoty vod a čisté výroby vína. Chladíme hrozny na 4 °C po dobu několika dnů, tzv. cryomacerace, a dále je lisujeme, odkalujeme a kvasíme. To vše čistě a za studena.