Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Nový vinařský zákon aneb co nám napoví etiketa

Vstup do Evropské unie přináší zákazníkovi větší možnosti výběru. Jak se ale orientovat při výběru vína v tak rozmanité nabídce? Naučme se číst údaje na etiketě.

Vstup do EU přináší některé změny. Nový „Zákon o vinohradnictví a vinařství“ přináší mnoho zásadních informací pro vinaře a pěstitele, ale je zajímavý také pro milovníky vín. Při výběru vína nám totiž často již etiketa a jméno výrobce neomylně napoví o jaké víno se jedná. Pokud si zapamatujete základní údaje například o vínech přívlastkových, zapůsobíte na okolí nejen jako znalci vín, ale především si budete umět sami vybrat kvalitní víno. A to je dovednost téměř k nezaplacení. V následujících řádcích naleznete vybrané informace z platného vinařského zákona.

„V České republice rozlišujeme dvě pěstitelské oblasti: vinařskou oblast Morava a vinařskou oblast Čechy.”

Pěstitelské oblasti

Nový zákon ustanovuje dvě pěstitelské oblasti : vinařskou oblast Morava a vinařskou oblast Čechy. Vinařská oblast se skládá z vinařských podoblastí. Vinařskou podoblast tvoří vinařské obce, na jejichž území jsou stanoveny viniční tratě. Vinařské podoblasti, vinařské obce a viniční tratě stanoví Ministerstvo zemědělství na základě geografické polohy, svažitosti, půdně klimatických vlastností a historických údajů, záznamů a poznatků. Na Moravě senachází 4 následující podoblasti : Mikulovská, Znojemská, VelkopavlovickáMoravské Slovácko. V Čechách 2 podoblasti : MělnickáLitoměřická.

Přátele dobrých vín budou jistě zajímat následující informace o kategorizaci vín:

Stolní víno

Stolní víno je oblíbené v mnoha zemích jako běžný doplněk stolování. Je to víno cenově dostupné a nečiní si nárok na osobitost vyjádření. Je to víno, u kterého se nezdůrazňujeodrůda ani ročník. Zákon doslova říká : u stolního vína nesmí být na etiketě uváděn ročník ani odrůda.
Speciální kategorií stolního vína je „zemské víno“. Je podobně jako víno stolní vyrobeno z hroznů vhodných pro jakostní víno, podmínkou je, že nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos a hrozny dosáhly cukernatosti alespoň 14 stupňů normalizovaného moštoměru. Etiketa zemského vína může obsahovat název odrůdy, jestliže bylo zemské víno vyrobeno alespoň z 85 % z vinných hroznů této odrůdy.

Jakostní víno

Pokud nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos na vinici a hrozny dosáhly cukernatosti nejméně 15 stupňů je možné víno označit jako jakostní. Toto víno lze označit dovětkem „odrůdové“ nebo „známkové“. Etiketa jakostního vína obsahuje název vinařské oblasti a může dále obsahovat název odrůdy, název vinařské podoblasti, název vinařské obce a také název viniční tratě.

Jakostní víno s přívlastkem

Tato kategorie je pro znalce vín nejzajímavější. Vína mají osobitý charakter a nesmí být doslazovaná. Obsahují tedy pouze přírodní hroznový cukr, často ve velmi malém množství. Suché víno například obsahuje maximálně 4 gramy cukru na jeden litr.

Jakostní víno s přívlastkem se vyrábí v těchto druzích:

  1. kabinetní víno
  2. pozdní sběr
  3. výběr z hroznů
  4. výběr z bobulí
  5. výběr z cibéb
  6. ledové víno
  7. slámové víno

Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno lze vyrábět pouze z hroznů o cukernatosti nejméně 19 stupňů, hrozny na pozdní sběr mají cukernatost nejméně 21 stupňů, výběr z hroznů je vyroben z hroznů, které mají cukernatost nejméně 24 stupňů, výběr z bobulí je dovoleno vyrábět pouze z vybraných bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 27 stupňů, výběr z cibéb je dovoleno vyrábět pouze z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní šedou nebo z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32 stupňů normalizovaného moštoměru. Jakostní víno s přívlastkem ledové víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly sklizeny přiteplotách minus 7 °C a nižších a v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců, a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Etiketa jakostního vína s přívlastkemobsahuje kromě údajů stanovených předpisy Evropských společenství dále tyto údaje: název vinařské oblasti a vinařské podoblasti, ve které byly sklizeny hrozny užité k výrobě vína. Etiketa jakostního vína s přívlastkem může dále obsahovat název odrůdy, název vinařské obce, jestliže produkty užité k výrobě vína pocházejí výlučně z této vinařské obce, název viniční tratě, jestliže produkty užité k výrobě vína pocházejí výlučně z této viniční tratě.

Je tedy možné shrnout, že přívlastková vína přináší nejvyšší kvalitu, a proto je doporučujeme vychutnat v okamžicích, kdy se můžeme na pití vína soustředit a vnímat jeho půvab. Pro běžné každodenní pití k jídlu jsou však vhodná i vína stolní nebo jakostní. Jako příklad nám může sloužit tradiční stolování ve Francii nebo v Itálii : běžný oběd doprovází běžná vína, večeři o několika chodech již obohatí různé druhy vín mnohem vyšší kvality, slavnostní tabuli dominují pečlivě vybrané lahůdky a vzácná vína.

Jak se tedy orientovat v široké nabídce vín? Ukazuje se, že nejspolehlivější je vždy naše vlastní zkušenost. Pokud věříme určitému spolehlivému výrobci nebo kvalitě z konkrétní podoblasti, máme usnadněnou orientaci i ve velmi široké nabídce vín.

Vladimír Moškvan: Nový vinařský zákon aneb co nám napoví etiketa

Podzimní e-Putování se Znovínem zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit