Hledat Košík0 Rychlá Účet Menu

Od našeho externího dopisovatele

Se společností ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. dlouhodobě spolupracuje PhDr. Vladimír Moškvan (1956). Ve svých článcích uplatňuje zkušenosti z cest po evropských i světových vinařských regionech. Je v kontaktu s vinařskou komunitou, spolupracovník Hugh Johnsona a The Sunday Times Wine Clubu. Některé jeho příspěvky si můžete přečíst v níže uvedeném souhrnu.

Střípky vzpomínek aneb exportní úspěchy Znovínu

V roce 2001 byl Julian Grubb vyslán do Znovínu. Byla to jeho první návštěva ČR a zřejmě nevěděl, co ho čeká. Strávil ve Znojmě několik týdnů a vybíráme několik postřehů z jeho hodnotící interní zprávy, kterou nám později poskytl.

->

Vína doporučená pro odběratele degustačního vinného předplatného Znovínky

Doporučil externí spolupracovník a exportní manažer Vladimír Moškvan.

->

Znovínský jazykový koutek

Na žádost několika z vás v tomto čísle katalogu startujeme praktický seriál věnovaný výslovnosti.

->

Víno jako investice

V posledních 20 letech zaznamenalo vinařství dynamický rozvoj v některých státech tzv. Nového světa (Chile, Argentina, Jižní Afrika, Austrálie, Nový Zéland). Přes Českou republiku se podobná technologická vlna rovněž převalila.

->

Víno a vinotéky

Nákup vína je velmi příjemná činnost. Víno většinou nakupujeme k okamžité konzumaci. Představa dobré večeře a atraktivního vína v nákupním košíku vytváří pocit, že život má řád a smysl. Samotné vybírání vína k určitému pokrmu patří mezi velmi milé činnosti a není třeba přitom spěchat.

->

Víno a turistika

Překvapuje vás, že někteří členové britského Sunday Times Wine Clubu znají dobře Šobes nebo Havraníky? Navštivte tyto známé vinice sami a vytvořte si vlastní názor. V obci Havraníky přímo na vinařské trati „Staré vinice“ vás v letních měsících čeká v malém stánku občerstvení-sklenička dobrého vína.

->

Víno a terroir

Tento francouzský termín se často nesprávně překládá jako „půda“, v angličtině „soil“. Podstatou terroir (vyslov „teroá“) je však celková zemědělská způsobilost konkrétního území k pěstování révy vinné – tedy nejen půda, ale také makroekologické faktory (teplota, nadmořská výška, srážky), ale i tradice pěstování a lidský faktor.

->

Víno a sýry

Zlaté pravidlo zní : „Čím komplikovanější a intenzívnější je chuť pokrmu, tím intenzívnější a plnější má být víno.“ Jiné pravidlo říká : „Vždy se musíte rozhodnout, co bude dominovat . Budˇ jídlo, a nebo víno . Příliš mnoho chutí může „zničit“ i nejušlechtilejší víno.“

->

Víno a růže

Růže patří nejen do zahrad - vinaři dobře ví, že růžový keř na okraji vinohradu má funkci dekorativní, ale především ochrannou - slouží jako indikátor při napadení vinic některými nemocemi (padlí). Návštěvníci známých vinařských oblastí například v Burgundsku si jistě dobře této dlouholeté tradice povšimli.

->

Víno a harmonie

Návštěvníci první české konference o víně a zdraví v Brně se dozvěděli, že pravidelné pití menšího množství vína má prokazatelně dobrý vliv na zdraví. Je to dobrá zpráva pro všechny milovníky vína. Co ale zkušení lékaři a učení profesoři mají na mysli, když hovoří o optimální denní dávce vína?

->

Víno

Že je neznáte? Dubový sud je tichým přítelem vinaře. Pomáhá mu vyrobit atraktivní produkt. Milovníci vín se zcela jistě setkali s tzv. „barikovaným“ vínem. Ve vyspělých vinařských zemích se v minulé dekádě silně “barikovala“ většina vín.

->

Vinařská zima

V zimních měsících tráví vinaři mnoho času ve sklípcích a degustují svá vína, případně připravují vybraná vína na lahvování. Taková vína totiž stráví v sudech i několik měsíců před nalahvováním. Za tento čas se víno tzv. „naleží“ a zjemní se jeho chut´ové vlastnosti.

->
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit