Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Od našeho externího dopisovatele

Se společností ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. dlouhodobě spolupracuje PhDr. Vladimír Moškvan (1956). Ve svých článcích uplatňuje zkušenosti z cest po evropských i světových vinařských regionech. Je v kontaktu s vinařskou komunitou, spolupracovník Hugh Johnsona a The Sunday Times Wine Clubu. Některé jeho příspěvky si můžete přečíst v níže uvedeném souhrnu.

Vinařská klání

Vinařský rok má svůj rytmus. Po vinobraní, které probíhá v našich zeměpisných šířkách obyčejně na přelomu září a října, a tedy později než v jižní Evropě, má každý výrobce plné ruce práce až do Vánoc. Vína se odkalují, stáčejí, čistí a filtrují.

->

Tipy na snoubení vín s pokrmy

Turistika je dnes součástí životního stylu. Speciálně zaměřená turistika např. výjezdy do vinařských oblastí nebo tzv. gurmánské víkendy se stávají stále více populárnější. Některé cestovní kanceláře nabízí dobře organizované výjezdy do klasického Napa Valley v Kalifornii, vzdálenějšího Maipo Valley v Chile nebo do exotických vinařských oblastí v Jihoafrické republice.

->

Panenské víno

První odrůda hroznů je nazývaná odrůdou panenskou. Přichází třetí rok po zasazení keřů. Pro vinaře je to slavnostní okamžik. Tři roky obdělává vinici a degustace vína z první úrody je pro něj vždy malou slavností, chvilkou pro zamyšlení a zhodnocení potenciálu nového vinohradu.

->

Nový vinařský zákon aneb co nám napoví etiketa

Vstup do Evropské unie přináší zákazníkovi větší možnosti výběru. Jak se ale orientovat při výběru vína v tak rozmanité nabídce? Naučme se číst údaje na etiketě.

->

Nejlepší nápoj na oslavy - kvalitní suché víno aneb jak léčit kocovinu

Nepříjemné pocity, které se dostavují při konzumaci většího množství alkoholu zejména druhý den po probuzení, lze úspěšně řešit. Kupodivu podobně jako v medicíně klademe velký důraz na prevenci. Především si vždy vybíráme k pití kvalitní suchá vína.

->

Naše vína po vstupu do EU

Co dnes považujeme za samozřejmost, nebylo ještě nedávno pro milovníky vín tak běžné. Máme na mysli široké spektrum vín z domácí i zahraniční produkce. Velké obchodní řetězce i útulné vinotéky se předhání v lákavých nabídkách a pro zákazníka se tak dobré víno stává dostupnější.

->

Ledové potěšení

Mnozí z nás mají v oblibě vína s přírodním cukrem. Mezi nejsvůdnější dezertní vína patří ledové víno. Je to dokonalá lahůdka. Proto se na trh dodává nejčastěji v lahvičkách o objemu zhruba 0,2 litru nebo případně 0,3 litru. Ledové víno má velkou výhodu.

->

Kupáž je cuvée

Milovníci francouzských vín dobře ví, že vinaři například ze slavné oblasti Bordeaux vína scelují a vytváří kupáž neboli cuvée (kyve). Scelování znamená mísení několika odrůd dohromady. Ve výše zmíněné oblasti, která se mimochodem dělí na mnoho slavných mini- celků (chateau), to nejčastěji asi bude kupáž odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.

->

Česká vína obstála v konkurenci aneb TERROIR SALON

V poslední době se v odborných kruzích hovoří o zahraničních vínech, která zaplavila obchody. Obstojí tuzemská vína v konkurenci? Pochopí naši zákazníci, že vína z dovozu v nižší cenové relaci nenabízí kvalitu? Jsou naši zákazníci již dost vzdělaní, aby poznali sami, co je pravá kvalita za přístupnou cenu?

->

Co všecho zákazníkovi řekne etiketa

Obecně lze říci, že spotřebitelé v České republice stále více rozumí vínu, ale přesto je etiketa ovliňuje. Zejména úspěšné jsou etikety, které navozují dojem, že víno je drahé.

->

Aktuální trendy ve vinařství: Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský

Veltlínské zelené je jako dobrý přítel. Je na něj spolehnutí. Mladá nazelenalá vína příjemně lechtají na jazyku svěží kyselinkou, nazrálá vynikají něžnou harmonií chutí a vůní.

->
Akční nabídka zavřít
Speciální kolekce a unikátní vína zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit