Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Müller Thurgau

Müller ThurgauZkratka: MT
Synonyma: Rivaner, Rieszling-Sylvaner, Rizlingszilvani
Tradiční oblasti: Německo, Rakousko, Čechy, Morava, Švýcarsko, Slovensko, Maďarsko

Keř: středně bujného růstu, řidší olistění
Listy: velké, pětilaločné s hlubokými výřezy
Hrozny: větší, někdy křídlaté, řidší
Bobule: střední, oválné, žlutozelené, s jemnou slupkou

Stáří a původ: mladá odrůda, Švýcarsko
Odrůda má ve Švýcarsku název Riesling x Silvaner podle domněle provedeného křížení mezi těmito odrůdami, které uskutečnil prof. Herrmann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau. Křížení provedl v roce 1882 ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, kde tehdy vyučoval botaniku. I další synonymum Rivaner, pocházející ze Slovinska, se opírá o domnělé křížení.
V současné době dokázal Dr. F. Regner z Vinařské školy v Klosterneuburgu pomocí genové analýzy, že se ve skutečnosti jedná o křížení odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská. Odrůda Müller Thurgau se rozšířila po všech severnějších vinařských oblastech Evropy, ale i do zámoří.

Období sklizně: od druhé poloviny září
Plodnost odrůdy je vysoká a pravidelná.

Víno

Při velkých sklizních, které se dají snadno docílit, je víno řídké a hořké. Správně zvládnutou technologií by se mělo vytvořit víno, které je nejlépe pít jako mladé, svěží a pobízející k popíjení díky nižšímu obsahu alkoholu. Současně by mělo mít k ostatním látkám přiměřený obsah kyselin, s užšími tóny muškátově ovocných vůní a s hladkým odchodem, který vyvolává dojem šťavnatosti a pobízí k dalšímu doušku.
Bohužel se konzumenti stále setkávají i s víny málo aromatickými, širokými, plochými, s hořkou dochutí, která jsou výsledkem popření základních technologických poznatků o této odrůdě a která v poslední době zatlačují tuto cennou odrůdu do pozadí. Víno je rovněž vhodné do různých cuvée, zvláště s pozdě zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin.

Barva: světlá se zelenožlutým odstínem
Vůně: muškátová, s ovocnými odstíny
Chuť: svěží, s nižším obsahem kyselin
Ve vůni a chuti můžeme hledat: travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování:

Vína odrůdy Müller Thurgau jsou víny ke každodennímu pití k prosté stravě a při společenské zábavě. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům.

Müller ThurgauCo říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

Müller Thurgauodrůda moštová pro bílá vína třída I B

Synonyma a cizí názvy: „Müllerka“, „Mjuler Thurgau“, „Rizvanac“, „Rivaner“, „Müller Thurgau bianco“, aj.

Původ a rozšíření: Odrůda byla vypěstována Prof. dr. H. Müllerem ze semene v Geisenheimu v roce 1882. Semenáč byl vyselektován v roce 1891 ve Švýcarsku (Wädensvil), kam se prof. Müller přestěhoval a kam přenesl i 150 semenáčů. Z nich zaujal jeho technika H. Schellenberga semenáč vedený pod č. 58 (kříženec odrůd „Ryzlink rýnský“ x „Sylvánské“), nazvaný „Müller Thurgau“. Genetickou analýzou však bylo nyní zjištěno, že "Müller Thurgau" nemá dědičné vlohy po odrůdě "Sylvánské", a proto se usuzuje, že je semenáčem "Ryzlinku rýnského". V Německu tuto odrůdu od roku 1921 rozšiřoval hlavně Ziegler. Odtud se rychle rozšířila do Švýcarska, Rakouska, Maďarska, Jugoslávie, Bulharska a bývalých zemí SSSR. Dnes je v Německu po „Ryzlinku rýnském“ druhou nejdůležitější odrůdou (výměra cca 22.000 ha). V České republice se pěstuje ve všech vinařských oblastech, velmi úspěšně zvláště na Moravě, kde na Znojemsku dosahuje vysoké kvality. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1941.

Morfologický popis

Včelka: Je bělavá, ochlupená. Okraje jsou intenzívně červené.

Vrchol letorostu:
Je světle zelený, středně chlupatý, jemně bronzově hnědý. Stonek je zelený s nádechem do hněda.

List:
Je velký, hluboce pětilaločný, neurčitě zvlněný. Rub je hladký. Řapíkový výkrojek je uzavřený se zaostřeným eliptickým průsvitem. Řapík je středně dlouhý.

Květ:
Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.

Hrozen:
Je středně velký až velký, průměrné délky 140 mm (průměrná hmotnost 120 g), středně hustý, tvaru válcovitého až kuželovitého. Stopka má normální stavbu a tvar.

Bobule:
Je středně velká, průměrné délky 15 mm (průměrná hmotnost 1,8 g), elipsoidní, žlutozelená. Slupka je středně silná. Dužnina je zpočátku křupavá, při přezrání řídká, jemná, s muškátovou příchutí.

Semeno:
Je hruškovité, středně velké. Zobáček je krátký.

Jednoleté dřevo - réví:
Je světle hnědé, po délce tmavohnědě čárkované.

Zimní pupeny:
Jsou střední až velké, široké.

Biologické a hospodářské vlastnosti

Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Odolnost dřeva a pupenů proti zimním mrazům je střední až slabá, podle zatížení keře násadou. Dřevo po mrazech však velmi dobře a rychle regeneruje. Vyzrání dřeva závisí i na příjmu draslíku z půdy.

Odolnost proti chorobám:
Je citlivá na peronosporu a oidium. Při deštivém počasí v době dozrávání jsou hrozny napadány Botrytis cinerea. Trpí také černou skvrnitostí. Méně je náchylná na virózy.

Odolnost proti škůdcům:
Je citlivá na obaleče, hlavně první generace.

Kvetení a opylení:
Kvete ve 2. dekádě června. Květy nesprchají.

Zrání:
Začíná zrát v první polovině srpna a dozrává středně raně, po polovině září.
Výnos a kvalita hroznů: Sklizně jsou vyšší (od 10 do 15 t na 1 ha) a pravidelné. Obsah cukru je 15–20° NM, kyselin v moštu 5,6–7 ‰.

Vína:
Jsou středně plná, harmonická, spíše měkká, příjemně muškátově aromatická, u konzumentů velmi oblíbená, vhodná na scelování i jako odrůdově čistá.

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Je nenáročná na stanoviště, kromě mrazových poloh. Půdy žádá těžší, úrodné. Nesnáší půdy propustné, písčité, kamenité, bez větších příměsi jílnatých částic, suché.

Podnož:
Nejlepší je Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB, pro střední vedení se doporučuje Vitis berlandieri x Vitis riparia SO 4. Dobře se osvědčila i Kober 125 AA.

Řez a vedení:
Pěstuje se na středním i vysokém vedení se zatížením 6–8 oček na 1 m2. Řeže se na tři kratší tažně se zásobními čípky.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Je velmi plastická. Pěstuje se v různých ekologických podmínkách. Uplatňuje se v severních vinařských oblastech (Čechy), kde dává pravidelné a vysoké výnosy. Je jednou ze základních odrůd sortimentu v ČR pro velkovýrobu i drobné pěstitele, která poskytuje harmonická, aromatická odrůdová vína. Drobní pěstitelé je využívají i jako stolní odrůdu.

Informace pro účastníky Putování po vinicích 2022 zavřít
Nabídka vín Putování po vinicích 2022 zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit