Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Muškát Ottonel

509Zkratka: MO
Synonyma: Muscat Ottonel, Ottonel Muskotály
Tradiční oblasti: Francie (Alsasko), Maďarsko

Keř: středního až slabšího růstu
Listy: středně velké, tří- až pětilaločné, hladké, světle zelené, s hlubšími výřezy
Hrozny: malé až středně velké, válcovité, hustší
Bobule: žlutozelené, středně velké, kulaté s řídkou dužninou a příjemně muškátovou chutí

Stáří a původ: mladá odrůda, Francie
Odrůda francouzského původu, kterou vypěstoval ze semene Robert Moreau v Anger, je pravděpodobně křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý.

Období sklizně: od poloviny září
Bobule nesmírně jemné muškátové chuti přímo přitahují milovníky aromatických stolních hroznů.

VÍNO

Vína Muškátu Ottonelu mohou být plná a harmonická, pokud mají příznivý obsah kyselin a jsou reduktivně vyškolena s co možná nejnižším stupněm okysličení. Ale často se setkáváme s víny přívlastkovými z přezrálých hroznů, která postrádají úměrné množství kyselin, jsou široká, s vyššími barevnými odstíny a s hořkým odchodem.
K dosažení vysoké jakosti vína musí mít vinař dostatečné technologické zkušenosti s touto odrůdou. Podle zkušeností z Rumunska (Murfatlar) nebo z Rakouska (Burgenland) je možné vytvořit z přezrálých hroznů této odrůdy vynikající přírodní dezertní vína s obsahem zbytkového cukru.

Barva: světle žlutá
Vůně: jemná, muškátová
Chuť: jemná, lehká, kratší, muškátová
Ve vůni a chuti můžeme hledat: růži, muškát

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování:

Vína Muškátu Ottonelu se nejčastěji kombinují s předkrmy z husích jater nebo se sladkými dezerty. Mohou sloužit jako lehký suchý aperitiv.

Muškát OttonelCo říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

Muškát Ottonelodrůda moštová pro bílá vína třída I A

Synonyma a cizí názvy: „Muskat Otonela“, „Muskat-Ottonel weiß“, „Muscat Ottonel“, „Ottonel muskotály“, „Mottonel“, „Muscat de Craciunel Tirnâve“, „Moscato Ottonel“, „Ottonel Frontignan“, aj.

Původ a rozšíření: Odrůdu vypěstoval ze semene Robert Moreau z Angers ve Francii. Je to podle GALETA pravděpodobně kříženec odrůd „Chrupka“ x „Muscat de Saumur“. Je rozšířena ve všech vinařských evropských oblastech v Německu, Rakousku, hlavně ve Štýrsku a Burgenlandu, Maďarsku, Jugoslávii a Itálii. U nás je to jen okrajová odrůda. Byla zapsána do Listiny povolených odrůd v roce 1952. V roce 1988 byly povoleny čtyři klony PE-2/1, PE-4/15, PE-5/4 a PE-1/10.

Morfologický popis

Včelka: Je zelená, ochlupená.
Vrchol letorostu: Je hladký, hnědě červenozelený. Mladé lístky jsou hladké, lesklé. Stonek je zelený, s nahnědlými proužky.

List: Je malý až středně velký, výrazně troj až pětilaločný, pětiúhelníkový, široce nálevkovitý. Líc i rub čepele jsou hladké. Řapíkový výkrojek je nejčastěji uzavřen. Řapík listu je krátký až středně dlouhý.

Květ:
Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.

Hrozen:
Je středně velký, průměrně dlouhý 120 mm (průměrná hmotnost 90 g), válcovitý, středně hustý. Stopku má krátkou.

Bobule:
Je středně velká, průměrně dlouhá 16 mm (průměrná hmotnost 1,8 g), žlutozelená. Slupka je středně pevná, s voskovým ojíněním. Dužnina je velmi řídká. Má výrazně muškátovou příjemnou chuť.

Semeno:
Je středně velké, hruškovité, kaštanově hnědé. Zobáček je krátký.

Jednoleté dřevo - réví:
Je tmavohnědé, žlábkovité.

Zimní pupeny:
Jsou široké, zašpičatělé.

Biologické a hospodářské vlastnosti

Začátek rašení: Je středně raný, ve 2.–3. dekádě dubna.

Růst:
Je střední až slabý. Letorosty jsou tenké. Vyzrávání dřeva je dobré, probíhá již v srpnu.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům:
Je odolná proti zimním mrazům. Nesnáší však suché zimy. Často ji však poškozují pozdní jarní mrazíky.

Odolnost proti chorobám:
Napadají ji virové choroby (svinutka, roncet aj.). Dobře vzdoruje peronospoře a oidiu. Je velmi citlivá na vysoký obsah vápníku v půdě. Listy i květenství jsou citlivé na měďnaté přípravky. Postříkaná květenství opadávají.

Odolnost proti škůdcům:
Napadají ji obaleči, při dozrávání vosy a další škůdci.

Kvetení a opylení:
Kvete v polovině června. V některých letech s nepříznivým počasím květy sprchávají.

Zrání:
Začíná zrát v srpnu. Dozrává středně raně, koncem září.

Výnos a kvalita hroznů:
Sklizně jsou kolísavé hlavně tehdy, když nebyly splněny požadavky odrůdy na plohu, půdu a agrotechniku. Bývají ročníky, kdy květy úplně opadnou. Výnosy kolísají mezi 3,5–14,0 t/ha. Obsah cukru dosahuje 20°NM i více při pozdějších sklizních. Obsah kyselin v moštu se pohybuje mezi 7 až 8‰.

Vína:
Hrozny se málokdy používají k výrobě samostatného odrůdového muškátového vína. Většinou se víno přidává do nejrůznějších známkových vín. Muškátová vůně je intenzívní, jemná a nevtíravá. Považuje se za nejjemnější tón muškátu vedle „Muškátu žlutého“. Víno je lehké a méně extraktivní. V dobrých ročnících jsou však vína velmi plná se zbytkem cukru (lokalita Modra).

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Vyžaduje chráněné polohy před prudkými větry pro náchylnost k opadávání květů. Je velmi náročná na půdy. Žádá, aby bylyl hluboké, úrodné, dobře zásobené živinami. Nevyhovují jak půdy suché, písčité, tak i jílovité, mokré.

Podnož:
Odrůda je slabšího růstu. Vyhovuje podnož Vitis berlandieri x Vitis riparia SO 4 a na půdách s nízkým obsahem vápníku Vitis riparia Portalis. Pro velké tvary vedení je třeba volit Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 125 AA a Craciunel 2. Nedoporučuje se podnož Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB, neboť způsobuje opadávání květů.

Řez a vedení:
Krátký řez nevyhovuje. Dává nízké úrody. Doporučuje se řez na dlouhé tažně a vedení Sylvoz, zatížení keřů 8–10 očky na 1 m2.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Předností této odrůdy jsou vysoká odolnost proti mrazům a jakostní víno. Nedostatkem jsou velké požadavky na polohu, půdu a agrotechniku, kolísavé výnosy a krátká životnost keřů. Proto je a zůstane málo rozšířenou odrůdou v podmínkách vinařských oblastí ČR. Pro oblasti s méně příznivými podmínkami jsou zkoušeni kříženci, jako např. „MOPR“. U drobných pěstitelů je oblíbena jako odrůda stolní.

Informace pro účastníky Putování po vinicích 2022 zavřít
Nabídka vín Putování po vinicích 2022 zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit