Sběrači vyrazili sklízet hrozny na ledové víno. Teploměr ukázal minus 20 stupňů, 4. 12. 2010

Sběrači vína vyrazili na Znojemsku do dvacetistupňového mrazu. Z keříků odstřihovali hrozny, z nichž se vyrobí ledové víno. Na dvou hektarech vinice ve Stošíkovicích na Louce posbírali asi čtyři tuny hroznů odrůdy Tramín červený.

„Kvalita suroviny byla vynikající,“ řekl Antonín Zatloukal, výrobní náměstek společnosti Znovín Znojmo, která ledové víno vyrábí. Pro sběr ledového vína stanovuje zákon jako minimální sedmistupňový mráz. Podle Zatloukala je lepších deset stupňů pod nulou po dva dny. Za tuto dobu hrozny dostatečně promrznou. Dnešních minus 20 si mimořádně pochvaloval. Mráz zaručuje, že v hroznech zmrznou krystalky vody, které při lisování zůstanou v lisu. Z hroznů vinaři vytlačí jen velmi sladký hustý mošt, z nějž se pak víno vyrábí.

Hrozny musejí mít podle zákona minimální cukernatost 27 stupňů. „Než jsme hrozny na ledové víno nechávali, měly 24 stupňů. Bude to nádherná surovina,“ řekl Zatloukal.

Sběračům prý v přístupu do vinohradu nevadil ani sníh. Na trati U tří dubů, kde vinice leží, ho bylo 15 až 20 centimetrů. Ani na hroznech nebyl na závadu, protože zůstal s odpadem v lisu. O ledové víno je podle Zatloukala na trhu stabilní zájem, i když neplatí, že by se lahve prodávaly po tisících. „Možná se letos bude prodávat lépe, protože ledové víno letos dělal málokdo,“ uvedl. 

Nakonec se vylisovalo 530 litrů z 2 740 kg hroznů, cukernatost 46 °NM a určitě se máme na co těšit.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz

Zpět na Z archivu Znovínu