Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Irsai Oliver

Irsai OliverZkratka: IO
Synonyma: Iršaj, Irsay Olivér
Tradiční oblasti: Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Slovinsko

Keř: řídce olistěný, letorosty zaujímají rozkleslou polohu, delší fazochy
Listy: menší, pětilaločné s hlubokými zářezy, řapíkový výřez otevřený
Hrozny: střední až velké, rozvětvené, kónické
Bobule: žluté, s pevnou, silnou slupkou a s příjemnou muškátovou chutí

Stáří a původ: mladá odrůda, Maďarsko
Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji ve třicátých letech 20. století Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu křížením odrůd Bratislavské bílé a Čabaňská perla.

Období sklizně: přelom srpna a září

Víno

Velmi často se víno Irsai Oliveru využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování.

Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Víno lze podávat jako aperitiv a k dezertům.

Irsai OliverCo říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

Irsai Oliverodrůda moštová pro bílá vína třída I B

Synonyma a cizí názvy: „Irsay Olivér“, „Muskat Oliver“, „Zolotistyj rannij“.

Původ a rozšíření: Vyšlechtil ji v roce 1930 křížením odrůd „Bratislavské biele“ x „Čabaňská perla“ v Maďarsku Pál Kocsis. Je rozšířena hlavně v Maďarsku, v menším rozsahu na Ukrajině a v Transylvánii, na Slovensku v malokarpatské a podunajské oblasti a v poslední době také v České republice na jižní Moravě. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1975.

Morfologický popis

Včelka: Je zelená, s načervenalým okrajem. Chloupky jsou výrazně bělavé.

Vrchol letorostu:
Je hladký, zelený. Stonek je z jedné strany vínově červený.

List:
Je středně velký, hladký, výrazně středně hluboce pětilaločný, zřídka trojlaločný, rub je hladký. Řapíkový výkrojek je otevřený, lyrovitý. Řapík je středně dlouhý až dlouhý, světle zelený, s nádechem do růžova. Horní výkrojky jsou hluboké, nejčastěji otevřené, lyrovité, okrouhlé, jindy uzavřené.

Květ:
Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.

Hrozen:
Je středně velký až velký, 120–140 mm dlouhý (průměrná hmotnost 120–125 g), kuželovitý, rozvětvený. Stopka má normální stavbu a délku.

Bobule:
Je středně velká, průměrné délky 13 mm (průměrná hmotnost 1,6 g), kulatá, zlatožlutá. Slupka je pevná, s voskovým ojíněnín. Dužnina je středně pevná, příjemné, sladce muškátové chuti.

Semeno:
Je hruškovitě protáhlé, středně velké. Zobáček je zaokrouhlený.

Jednoleté dřevo - réví:
Je žlutohnědé až hnědé, s dlouhými internodii.

Zimní pupeny:
Jsou středně velké, špičaté, hnědě kaštanové.

Biologické a hospodářské vlastnosti

Začátek rašení: Je středně raný (ve 2. - 3. dekádě dubna).

Růst:
Je středně bujný až bujný, rozkladitý.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům:
Je spíše méně odolná proti zimním mrazům a citlivá na jarní mrazíky.

Odolnost proti chorobám:
Je napadána peronosporou, dobře odolává oidiu a Botrytis cinerea.

Odolnost proti škůdcům:
Hrozny bývají napadány vosami a ptáky, což může značně snížit výnos.

Kvetení a opylení:
Kvete v 1. dekádě června. Květy málo opadávají.

Zrání:
Začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.

Výnosy a kvalita hroznů:
Pravidelné výnosy dává jen v jižních oblastech Slovenska. Jsou střední, 5–9 t/ha. Obsah cukru je 17–20 °NM, obsah kyselin v moštu 6–7 ‰. I když nepatří k vysoce úrodným odrůdám, plodí více než „Čabaňská perla“, brzy a pravidelně.

Vína:
Jsou jemná, aromatická, muškátová, s nízkým obsahem kyselin. Při delším ležení však často hořknou. Hodí se ke scelování. V posledním období se s velkým úspěchem využívá k výrobě šumivých vín.

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Má zvýšené nároky na teplo. Vyžaduje záhřevné půdy. Dobře se daří i v lehčích půdách. Nesnáší suchá stanoviště. Nejpěknější hrozny tvoří na jižních svazích v hlubších propustných půdách.

Podnože:
Vyhovují Vitis berladieri x Vitis riparia Kober 5 BB, Teleki 5 C a Craciunel 2. Na málo vápenitých půdách doporučují Rumuni Vitis riparia Portalis.

Řez a vedení:
Dobře snáší dlouhý řez, se zatížením 8–10 oček na 1 m2. Při velkém přetížení opadávají květy. Vhodný je srdcový řez na vysokém vedení. Na zahrádkách vyhovují velké tvary - pergoly.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Ve velkovýrobě se zařazuje do teplých rajónů Slovenska, kde pravidelně rodí. Velmi vhodná je do domácích zahrádek na vyšší tvary (pergoly) s využitím jako stolní odrůda a na výrobu jemných muškátových vín. I když raně neraší, dozrává velmi raně - za týden po „Čabaňské perle“.

Speciální kolekce a unikátní vína zavřít
Akční nabídka zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit