Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Irsai Oliver

Irsai OliverZkratka: IO
Synonyma: Iršaj, Irsay Olivér
Tradiční oblasti: Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Slovinsko

Keř: řídce olistěný, letorosty zaujímají rozkleslou polohu, delší fazochy
Listy: menší, pětilaločné s hlubokými zářezy, řapíkový výřez otevřený
Hrozny: střední až velké, rozvětvené, kónické
Bobule: žluté, s pevnou, silnou slupkou a s příjemnou muškátovou chutí

Stáří a původ: mladá odrůda, Maďarsko
Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji ve třicátých letech 20. století Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu křížením odrůd Bratislavské bílé a Čabaňská perla.

Období sklizně: přelom srpna a září

Víno

Velmi často se víno Irsai Oliveru využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování.

Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Víno lze podávat jako aperitiv a k dezertům.

Irsai OliverCo říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

Irsai Oliverodrůda moštová pro bílá vína třída I B

Synonyma a cizí názvy: „Irsay Olivér“, „Muskat Oliver“, „Zolotistyj rannij“.

Původ a rozšíření: Vyšlechtil ji v roce 1930 křížením odrůd „Bratislavské biele“ x „Čabaňská perla“ v Maďarsku Pál Kocsis. Je rozšířena hlavně v Maďarsku, v menším rozsahu na Ukrajině a v Transylvánii, na Slovensku v malokarpatské a podunajské oblasti a v poslední době také v České republice na jižní Moravě. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1975.

Morfologický popis

Včelka: Je zelená, s načervenalým okrajem. Chloupky jsou výrazně bělavé.

Vrchol letorostu:
Je hladký, zelený. Stonek je z jedné strany vínově červený.

List:
Je středně velký, hladký, výrazně středně hluboce pětilaločný, zřídka trojlaločný, rub je hladký. Řapíkový výkrojek je otevřený, lyrovitý. Řapík je středně dlouhý až dlouhý, světle zelený, s nádechem do růžova. Horní výkrojky jsou hluboké, nejčastěji otevřené, lyrovité, okrouhlé, jindy uzavřené.

Květ:
Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.

Hrozen:
Je středně velký až velký, 120–140 mm dlouhý (průměrná hmotnost 120–125 g), kuželovitý, rozvětvený. Stopka má normální stavbu a délku.

Bobule:
Je středně velká, průměrné délky 13 mm (průměrná hmotnost 1,6 g), kulatá, zlatožlutá. Slupka je pevná, s voskovým ojíněnín. Dužnina je středně pevná, příjemné, sladce muškátové chuti.

Semeno:
Je hruškovitě protáhlé, středně velké. Zobáček je zaokrouhlený.

Jednoleté dřevo - réví:
Je žlutohnědé až hnědé, s dlouhými internodii.

Zimní pupeny:
Jsou středně velké, špičaté, hnědě kaštanové.

Biologické a hospodářské vlastnosti

Začátek rašení: Je středně raný (ve 2. - 3. dekádě dubna).

Růst:
Je středně bujný až bujný, rozkladitý.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům:
Je spíše méně odolná proti zimním mrazům a citlivá na jarní mrazíky.

Odolnost proti chorobám:
Je napadána peronosporou, dobře odolává oidiu a Botrytis cinerea.

Odolnost proti škůdcům:
Hrozny bývají napadány vosami a ptáky, což může značně snížit výnos.

Kvetení a opylení:
Kvete v 1. dekádě června. Květy málo opadávají.

Zrání:
Začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.

Výnosy a kvalita hroznů:
Pravidelné výnosy dává jen v jižních oblastech Slovenska. Jsou střední, 5–9 t/ha. Obsah cukru je 17–20 °NM, obsah kyselin v moštu 6–7 ‰. I když nepatří k vysoce úrodným odrůdám, plodí více než „Čabaňská perla“, brzy a pravidelně.

Vína:
Jsou jemná, aromatická, muškátová, s nízkým obsahem kyselin. Při delším ležení však často hořknou. Hodí se ke scelování. V posledním období se s velkým úspěchem využívá k výrobě šumivých vín.

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Má zvýšené nároky na teplo. Vyžaduje záhřevné půdy. Dobře se daří i v lehčích půdách. Nesnáší suchá stanoviště. Nejpěknější hrozny tvoří na jižních svazích v hlubších propustných půdách.

Podnože:
Vyhovují Vitis berladieri x Vitis riparia Kober 5 BB, Teleki 5 C a Craciunel 2. Na málo vápenitých půdách doporučují Rumuni Vitis riparia Portalis.

Řez a vedení:
Dobře snáší dlouhý řez, se zatížením 8–10 oček na 1 m2. Při velkém přetížení opadávají květy. Vhodný je srdcový řez na vysokém vedení. Na zahrádkách vyhovují velké tvary - pergoly.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Ve velkovýrobě se zařazuje do teplých rajónů Slovenska, kde pravidelně rodí. Velmi vhodná je do domácích zahrádek na vyšší tvary (pergoly) s využitím jako stolní odrůda a na výrobu jemných muškátových vín. I když raně neraší, dozrává velmi raně - za týden po „Čabaňské perle“.

Informace pro účastníky Putování po vinicích 2022 zavřít
Nabídka vín Putování po vinicích 2022 zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit