Zkratka: Sg
Synonyma: Sauvignon blanc, Blanc Fumé, Muskat-Sylvaner, Feigentraube
Tradiční oblasti: Francie, Itálie, Rakousko, Morava, Slovensko

Keř: bujného růstu, hustě olistěné letorosty s četnými zálistky
Listy: menší, světle zelené, pětilaločné, na okrajích zvlněné
Hrozny: malé, válcovité, hustě osazené bobulemi
Bobule: menší, zelenožluté, s tlustší slupkou a výrazně aromatickou dužninou

Stáří a původ: stará odrůda, Francie
Pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z vinařských oblastí na Loiře. Nové genetické poznatky ukazují na to, že asi vznikl ze samovolného křížení mezi odrůdami Chenin blanc a Tramín. Francouzský název je Sauvignon blanc nebo Sauvignon jaune a je nutné ho dobře odlišovat od méněcenné odrůdy s velkým hroznem Sauvignon vert neboli Sauvignonasse.
Tu a tam se ještě vyskytuje mutace šedá Sauvignon gris s vyšší cukernatostí a s méně pronikavým aroma a mutace růžová Sauvignon rosé, která je méně zajímavá. Německé synonymum je Muskat-Sylvaner a někdy v Rakousku užívané Feigentraube, které se kdysi užívalo i u nás – Fíkový hrozen. Pod tímto pojmenováním ho k nám pravděpodobně zanesli Habáni.

Když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský (1553–1610) kojencem, tišil pláč dítěte jeho dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem Sauvignonu. V dospělosti se král stal velkým vyznavačem francouzských vín, jmenovitě právě Sauvignonu.

Období sklizně: od první poloviny října
Zrání hroznů je středně pozdní až pozdní.

Víno

Sauvignon patří k nejkvalitnějším vínům severních vinařských oblastí. V závislosti na ročníku, stanovišti, době sběru a na technologii tvorby vína se vyvíjejí různé typy vína této odrůdy.
U zahraničních Sauvignonů se většinou setkáváme s víny plnými, často i s minerální příchutí, hlavně z půd křemičitých (francouzská oblast Sancerre) nebo s víny tělnatějšími z půd hlinitých či s filigránskou stavbou a bohatou hrou vůní z půd vápenitých. Z velkých sklizní a horších ročníků ale mohou být vína Sauvignonu lehká a tvrdá.

Intenzita aromatických látek, kterou vnímáme v mladých vínech současně se svěžestí mladého vína, je pro mnohé milovníky Sauvignonu velmi svůdná. V plné síle se objevuje hlavně u Sauvignonů z Nového Zélandu, kde její vývoj podporuje vysoká vzdušná vlhkost a velký počet slunečných dní při nižší průměrné teplotě. 
V méně příznivých ročnících, v severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti vznikají travnaté, kopřivové či paprikové tóny ve vůni i chuti. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny.

Zráním Sauvignonu na lahvi se většinou ony mladistvé tóny ztrácejí a ve víně se rozvíjí hlavně lahvová zralost. Spolu s ní narůstá i vyšší barevný tón vína a jeho plnost.

Barva: světle zelenožlutá 
Vůně: intenzivní
Chuť: dlouhotrvající, kořenitá, výraznější kyseliny, s velkou škálou od travnatých, kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody
Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, angrešt, kiwi s nádechem citronu, broskve, nektarinky, meloun, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas i marcipán, někdy tropické ovoce

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování
Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignonu jsou vhodná jako vína aperitivní nebo ke studeným předkrmům. Hodí se i ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou. Dále se hodí k vařené šunce nebo bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Pozdní sběry a výběry jsou dobrým společníkem sladkých dezertů.

Co říká encyklopedie?

Text viz.: Nová encyklopedie českého a moravského vína
Autoři: Zuzana Foffová, Vilém Kraus, Dáša Krausová a Bohumil Vurm

Sauvignonodrůda moštová pro bílá vína třída I A

Synonyma a cizí názvy: „Sovinjon“, „Muskat Sylvaner“, „Genetin“, „Sauvignon jaune“, „Sauvignon petit“, „Servoyen“, „Fehér Sauvinjon“, „Sauvignon verde“, aj.

Původ a rozšíření: Je neznámého původu. V Evropě se pěstuje ve Francii, Rakousku, Jugoslávii, Rusku a Maďarsku. V České republice se pěstuje hlavně na Moravě. Pěstuje se také i na Slovensku. Je zapsána do Listiny povolených odrůd od r. 1952. Jsou dva typy „Sauvignonu“: žlutý maloplodý („Sauvignon jaune“ = „Sauvignon petit“) a zelený velkoplodý („Sauvignon vert“). ten dává vysoké výnosy velkých hroznů s velkými nearomatickými bobulemi.

Znovín odrůda Sauvignon ilustrace

Morfologický popis

Včelka: Je značně bělavě ochlupená, s červenými okraji lístků.

Vrchol letorostu: Je středně silně ochlupený. Mladé lístky jsou bronzově nahnědlé. Stonek je zelený.

List: Je malý až středně velký, pětilaločný, hluboko vykrajovaný, na rubu chlupatý, silně zvlněný, s prolamovaným povrchem čepele. Řapíkový výkrojek je otevřený. Řapík listu je kratší.

Květ: Je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný.

Hrozen: Je malý, 100–180 mm dlouhý (průměrná hmotnost 102 g), válcovitý, někdy na bázi rozšířený, hustý. Má krátkou stopku.

Bobule: Je malá až střední, délky do 12 mm (Průměrná hmotnost 1,5 g), v hustých hroznech často deformovaná, oválná, žlutozelená. Slupka je pevná, pružná, těžko se odděluje od dužniny. Na povrchu je ojíněná s hnědými tečkami. Dužnina je masitá, šťavnatá, s výrazným a typickým aróma.

Semeno: Je tmavě hnědé, s rozdvojeným zobáčkem.

Jednoleté dřevo réví: Je světle hnědé, oříškové barvy, v uzlech tmavší, čárkované i tečkované.

Zimní pupeny: Jsou malé, zahrocené, u báze rozšířené.

Biologické a hospodářské vlasnosti

Začátek rašení: Bývá ve 2.–3. dekádě dubna.
Růst: Je bujný. Roste vzpřímeně s hustým olistěním a vytváří mnoho zálistků. Má krátká internodia.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Je velmi malá.

Odolnost proti chorobám: Je dosti odolná proti peronospoře, ale náchylná na oidium a čevenou spálu. Při deštivém počasí v době sklizně jsou hrozny napadány Botrytis cinerea, trpí též virovými chorobami, zvláště roncetem, ale i svinutkou a vrásčitostí dřeva.

Odolnost proti škůdcům: Je vyhledávána obaleči.

Kvetení a opylení: Kvete kolem 1. dékády června. Květy opadávají méně až středně.

Zrání: Začíná kolem poloviny srpna, dozrává středně pozdě, začátkem října.
Výnos a kvalita hroznů: Plodí středně, na středním vedení cca 8,5 t/ha. Obsah cukru je cca 19,5°NM, kyselin v moštu cca 11–11,5.

Vína: Mají speciální kopřivobroskvové aróma tzv. trávovinka. Jsou velmi jakostní.

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Musí se vysazovat do velmi dobrých poloh a na vyšší části svahů, kde tak netrpí zim-ními mrazy a kde nadměrně bujně neroste, a tím i tak neopadávají květy. Vyhovují jí méně úrodné i kamenité a písčité půdy, které nejsou extrémně suché. Ve vlhkých polohách hrozny hnijí.

Podnož: Je vhodná Vitis berlandieri x Vitis riparia Teleki 5 C, pro menší tvary keřů i SO 4. Do kamenitých a štěrkovtých půd je vhodná i Vitis riparia x Vitis rupestris Schwarzemann, nikoliv však pro výsušné polohy. Nedporučuje se Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB pro bujný růst.
Řez a vedení: Používá se vysoké vedení s větším zatížením keřů 10–15 oček na 1 m2 anebo jednoramenný kordón. Při středním vedení se keře zahušťují. Nevyhovují kordóny s řezem na krátké čípky.

Celkové zhodnocení odrůdy a její využitelnost ve velkovýrobě a u drobných pěstitelů

Je nenáročná na půdu, velmi kvalitní, velmi rozšířená v našich všech vinařských rajónech ve velkovýsadbách i u drobných pěstitelů. víno má vynikající jakost s výrazným odrůdovým buketem (jemná broskvově muškátová vůně) a vysoký obsah extraktivních látek. V nepříznivých ročnících mívá vyšší obsah kyselin a nepříjemnou pichlavě kopřivovitou chuť. nedostatkem jsou nepravidelné sklizně a snížená odolnost proti mrazu, zvláště při bujném růstu.

Znovín odrůda Sauvignon

Objevte vína z odrůdy Sauvignon

Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Vína s příběhem Pozdrav ze Znojma
pozdní sběr 2022
Šarže 2367
195
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Vína s příběhem Explozivní Sauvignony
pozdní sběr 2022
Šarže 2328
195
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Vína s příběhem Explozivní Sauvignony
pozdní sběr 2022
Šarže 2327
195
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
VOC Znojmo 2023
Šarže 3323
190
Sauvignon

Sauvignon

Atypická balení
pozdní sběr 2023
Šarže 3332
48
Sauvignon

Sauvignon

Rozkvetlá louka
jakostní víno 2023
Šarže 3338
130
Sauvignon

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
pozdní sběr 2022
Šarže 2319
180
Sauvignon

Sauvignon

Vína s příběhem Ještěrka zelená
pozdní sběr 2023
Šarže 3339
180
Sauvignon

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
pozdní sběr
Šarže 3324
180
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Naše klenoty
pozdní sběr 2018
Šarže 8338
260
Sauvignon

Sauvignon

Unikátní archivní vína
moravské zemské víno 2009
Šarže 9225
300
Nelze zaslat
messengerem
Sauvignon

Sauvignon

Unikátní archivní vína
výběr z hroznů 2006
Šarže 6003
450
Nelze zaslat
messengerem
Sauvignon

Sauvignon

Zemská vína z VS Lechovice
moravské zemské víno 2024
Šarže 2413
120
Novinka
Frizzante Sauvignon

Frizzante Sauvignon

Frizzante
moravské zemské víno 2023
Šarže 2388
130
Novinka
Sekt Lechovice Brut Sauvignon

Sekt Lechovice Brut Sauvignon

Sekty
jakostní šumivé víno 2023
Šarže 2385
250
Novinka
Sauvignon

Sauvignon

Přívlastková vína z VS Lechovice
pozdní sběr 2023
Šarže 2304
170
Sauvignon

Sauvignon

pozdní sběr 2013
Šarže 3091
260
Nelze zaslat
messengerem
Sekt Vranov výlov 2023

Sekt Vranov výlov 2023

Sekty
jakostní šumivé víno 2021
Šarže 2185
900
Sauvignon

Sauvignon

moravské zemské víno 2013
Šarže 3092
240
Nelze zaslat
messengerem
Sauvignon

Sauvignon

Unikátní archivní vína
moravské zemské víno 2011
Šarže 1225
270
Nelze zaslat
messengerem
Sauvignon

Sauvignon

Unikátní archivní vína
výběr z hroznů 2000
Šarže 101
900
Nelze zaslat
messengerem
Sauvignon 5+1
5+1zdarma

Sauvignon 5+1

Terroir - toulky vinicemi
2021
Šarže 1343
1 080 Kč
900
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
VOC Znojmo 2021
Šarže 1344
190
Sauvignon Oceněno
5+1zdarma

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
pozdní sběr 2021
Šarže 1343
180
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Terroir - toulky vinicemi
VOC Znojmo 2022
Šarže 2320
190
Sauvignon Oceněno

Sauvignon

Vína s příběhem Ještěrka zelená
pozdní sběr 2021
Šarže 1347
180