Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Víno a zdraví

Dvě zdánlivě protichůdná témata? Naopak, víno konzumované v přiměřené míře, zdraví prospívá.

Potenciální protinádorové účinky resveratrolu

Zhoubné nádory, označované lidově jako rakovina, jsou ve skutečnosti velkou skupinou onemocnění, jejichž podstatou je mutace čili porucha genů kterékoli buňky v organismu. Pro zhoubnou přeměnu čili transformaci normální buňky v nádorovou je zapotřebí mutace ve více různých klíčových genech a narušení normální souhry buněčných funkcí. Abnormální chování rakovinných buněk charakterizuje především jejich neregulované množení (proliferace), ztráta stárnutí a schopnosti programovaného zániku (imortalizace), schopnost migrace v organismu a zakládání nových vzdálených klonů rakovinových buněk čili metastazování.

->

Přibýváme po pití vína na váze?

V posledních letech nejen na celém světě, ale také v České republice, přibývá počet lidí s nadváhou a obezitou a to takovou rychlostí, že se to začalo nazývat „pandemií obezity“. Příčinou nadměrného ukládání tuků a přibývání na váze je energetický příjem převažující nad výdejem. Nespotřebovaná energie se ukládá do zásob, nejvíce tukových a zlomyslně zrovna tam, kde je to nejvíc vidět.

->

Rozhovor s prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc.

Jan Pirk (1948) je vynikající lékař s hřejivým vztahem ke své profesi kardiochirurga. Je přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM v Praze. Aktivně, jako málokdo, se věnuje sportu.Nevynechá jedinou běžeckou soutěž. Pro fyzickou kondici využívá cyklistiku a v zimě běžkování. Dávno mu učarovalo nejenom lidské srdce, ale i moravské víno.

->

Víno a rakovina prostaty

V posledním desetiletí se objevilo značné množství poznatků o příznivých účincích polyfenolických látek obsažených ve vinné révě a víně u zhoubných nádorů a z nich pak zejména u rakoviny prostaty.

Víno je alkoholický nápoj a před těmi lékaři obvykle varují. Někdy i paušálně, aniž odlišují koncentraci alkoholu v nápoji a celkově konzumované dávky. Jako i jinde v medicíně je však třeba účinky jakékoli látky posuzovat právě podle užívané dávky

->

Víno jako zdroj biologicky hodnotných hodnotných fenolických látek – katechinů (výtah)

O příznivých zdravotních účincích révového vína se vědělo už od nejstarších dob. Vždyť také ve starověku a středověku lékaři doporučovali svým pacientům umírněné požívání vína. Ještě v historicky nedávné době konce 19. století byla některá vína součástí oficiálního lékopisu.

Současné výzkumy zdravotního působení vína odstartovalo hledání příčin takzvaného francouzského paradoxu, kdy obyvatelé Francie a ostatních románských zemí kolem Středozemního moře trpí asi třikrát méně onemocněními srdce a cév v porovnání s Američany.

->

Víno na zdraví

Tuto knihu věnujeme všem přátelům, kteří možná nevystudovali jako my medicínu, ale vystudovali školu milovníků vína. Především pro ně byla napsána. Záměrně jsme vynechávali medicínskou terminologii.

Také detaily, popisující jednotlivé studie, nebo některé další podrobnosti jsme neuvedli vůbec. Nebylo to snadné, ale snad bude kniha více přístupná každému čtenáři. Ty, kteří se zajímají o odborné podrobnosti, odkazujeme na naše publikace, které vyšly v lékařských časopisech a jsou uvedeny na konci knihy v seznamu literatury.

->

Víno, mykotoxin ochratoxin a zdraví člověka

Víno slouží, nejen jako nápoj k dobrému jídlu, ale i jako nápoj pro radost, dobrou náladu a potěšení, zejména, když jsme ve společnosti dobrých přátel nebo rodiny.

Být milovníkem vína neznamená jen víno ctít a ochutnávat, ale i vzdělávat se a rozšiřovat své vědomosti o něm.
V posledních letech se v odborné i laické veřejnosti diskutuje pozitivní význam polyfenolických látek obsažených ve víně, např. resveratrolu, acutissiminu A na zdraví člověka. Odborníci doporučují zdravým osobám konzumaci dvou až tří skleniček kvalitního vína denně, protože umírněné pití vína má prokazatelně dobrý vliv na zdraví a chrání srdce a cévy před řadou onemocnění.

->
Akční nabídka zavřít
Speciální kolekce a unikátní vína zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit