Hledat Košík0 Rychlá Účet
CZ
SK EN
Menu

Víno a zdraví

Dvě zdánlivě protichůdná témata? Naopak, víno konzumované v přiměřené míře, zdraví prospívá.

Chcete déle žít? Pijte víno

Pravidelné pití malého množství vína nejen nekrátí, ale naopak podstatně prodlužuje život.

->

Každodenní mírné pití vína zlepšuje funkci jater

Od 16. století, kdy byl popsán poprvé vztah mezi pitím alkoholu a postižením jaterní funkce, straší lidstvo již celá staletí představa, že když budeme pít, skončíme jako alkoholici s jaterní cirhózou.

->

Rozjímání o víně a o zrození s Pavlem Ventrubou Víno a jeho blahodárný vliv ke zrození a bytí člověka

Profesor MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA je přednostou Gynekologicko porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno, současně je i lékařským náměstkem pro reprodukční medicínu.

->

Příznivý účinek střídmého pití vína na naše zdraví Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC, FCMA

Střídmé pití alkoholu významně snižuje vznik diabetu mellitu 2. typu ve srovnání s osobami popírajícími jakoukoli konzumaci alkoholu.

->

Příznivý účinek střídmého pití vína na naše zdraví

V Revue České lékařské akademie č. 7/2011 vyšel zajímavý článek Prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc., FESC, FCMA, z nichž jsme vyjmuli zajímavé pasáže a v tomto i v dalších vydáních Katalogů vín, služeb a informací je budeme otiskovat.

->

Příznivý účinek střídmého pití vína na naše zdraví

V Revue České lékařské akademie č. 7/2011 vyšel zajímavý článek prof. Šamánka, z nichž jsme vyjmuli zajímavé pasáže.
->

Diabetici a pití vína

Názory na pití vína se změnily po zjištění začínajícího mladého vědce A. Selwyna St. Legera v roce 1979.

->

Víno je zdravé!

Praktické zkušenosti akciové společnosti Znovín Znojmo s výzkumy týkající se úvah, zda víno je zdravé. Znovín se z hlediska toho, co má vliv na lidské zdraví a co se díky vínu dostává do člověka, zabýval mimo jiné čtyřmi aspekty.

->

Je pití bílého vína zdravější než pití červeného?

V současné době je považováno pravidelné každodenní pití malého množství alkoholického nápoje (20–40 g alkoholu u mužů a 10–20 g u žen) za prospěšné v prevenci srdečního infarktu a anginy pectoris. Svědčí o tom bohatá literatura, kterou zahájil v roce 1979 Dr. A. Selwyn St. Legere svojí studií o vlivu pití alkoholu na srdeční úmrtnost v osmnácti rozvinutých zemích světa.

->

Bílé víno je zdravější než červené potvrdila největší světová studie

Největší světová studie potvrdila lepší zdravotní výsledky při pití bílého než červeného vína. Výzkum prováděný prof. MUDr. M. Šamánkem a spolupracovníky zpochybnil platnost tzv. francouzského paradoxu, tj. zdravotních výhod, které má podle Francouzů pití červeného oproti bílému vínu zejména v nemocnosti a úmrtnosti na nejnebezpečnější srdeční chorobu, kterou je srdeční infarkt a obecně ateroskleróza.

->

Nové poznatky o látkách ve víně ve vztahu k nádorům trávící trubice, 1. část

Nové experimentání a epidemiologické poznatky o látkách obsažených ve víně ve vztahu k nádorům trávící trubice, část 1. Již v průběhu předchozích tří podzimních brněnských konferencí Víno a zdraví 2003-2005 jsem upozorňoval na mezinárodně publikované poznatky, které se týkají příznivých účinků biaktivních polyfenolických látek typu resveratrolu, katechinu, quercetinu, fenisteinu a dalších, obsažených ve vinné révě a ve víně, působících proti nádorové řeměně buněk a progresi nádorového bujení.

->

Nové poznatky o látkách ve víně ve vztahu k nádorům trávící trubice, 2. část

Pro pochopení možných dopadů poznatků o účincích látek obsažených ve víně jsou již k dispozici také některé nové zajímavé epidemiologické studie o sledování výskytu nádorů trávící tubice v populaci ve vztahu ke konzumaci vína. Barstad B a spol. (2005) v dánské studii analyzovali užívání vína ve vztahu k výskytu rakoviny žaludku u 15 236 mužů a 13 227 žen z let 1964–1992, čímž vlastně zhodnotili 389 051 „člověko-roků“.

->
Speciální kolekce a unikátní vína zavřít
Akční nabídka zavřít
Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit