Hledat Košík0 Rychlá Účet Menu

Originalita, původ terroir vína

První v ČR - Znovín Znojmo ve snaze zvýšit projev původního Terroir ve vínech z vybraných viničních tratí si vytvořil svou „kvasinkovou banku“. Z odebraných vzorků zeminy, kůry, listů a hroznů byly izolovány původní kvasinky. Nakonec se podařilo u pěti viničních tratí vybrat a dát do „kvasinkové banky“ následující kvasinky:

69

Saccharomyces cerevisiae – Hnanice SG (Knížecívrch – Sauvignon)
Saccharomyces cerevisiae – Stošíkovice SG (U Tří dubů – Sauvignon)
Saccharomyces cerevisiae – Stošíkovice RR (U Tří dubů – Ryzlink rýnský)
Saccharomyces cerevisiae – Podmolí SG (Šobes– Sauvignon)
Saccharomyces cerevisiae – Havraníky RR (Starévinice – Ryzlink rýnský)

Tyto kvasinky začal využívat Znovín Znojmo již při výrobě vín z hroznů ročníku 2006 z příslušných tratí. Kvasinky se budou používat tímto způsobem i v následujících letech. S víny takto vyrobenými se setkáme již v nabídce vín při květnovém „Putování po vinicích Znojemska“.

71

Znovín samozřejmě tuto náročnou izolaci kvasinek neprováděl sám. Podílel se na tom tým slovenských specialistů pod vedením uznávaného odborníka v této oblasti i oblasti enologické – Prof. Ing. Fedor Malík, DrSc. – ze Slovenské technické univerzity – Chemickotechnologická fakulta v Bratislavě s týmem odborníků: RNDr. Valter Vollek, Ing. Zdenka SivákováIng. Katarína Furdíková. Nejlépe vystihují význam originálních původních kvasinek úvodní slova k závěrečné práci prof. Malíka: „Originalita vína... čo všetko sa už o tomto fenoméne, aspoň u nás, pohovorilo a napísalo. Mnohé z vecí, týkajúce sa pôvodnosti a autenticity vína z určitého rajónu či honu, sú jasné. Vplyv podnebia, vplyv pôdy, metódy agronómie, historické zvyklosti... to všetko utváralo a utvára telo a dušu vína z Bordeaux, Mendozy, zo Znojma...

Víno si dlhé stáročia nemenne zachovávalo svoj charakter a vzhľad až do doby „príchodu“ prírodných vied. Fyzika, chémia a biológia devätnásteho, najmä však 20. storočia zasiahla do jeho syntézy nebývalým spôsobom. To čo sa odohralo vo vinárstve najmä koncom druhého tisícročia, to v šesťtisícročnej vínnej histórii nemá obdoby. Víno sa stalo zdravším, krajším a trvácnejším nápojom.

Je potrebné konštatovať, že najdôležitejšou kapitolou rodiaceho sa života vína je kvasný proces. Jeho nespútanú spontánnosť dnes možno „dať do oprát“ fyzikálnymi, chemickými, fyzikálno-chemickými, bioinžinierskymi a biologickými cestami. Všetky tie cesty sú už „vydláždené“, len tá posledná máklzký povrch. Máme tu čisté kultúry kvasiniek, dnes už i zástupcov tretej – geneticky manipulovanej generácie. Juhoafrickými kvasinkami fermentujeme naše veltlíny a kanadskými vavrince. Z hľadiska technologického nemožno namietať. Z pohľadu etického však voči vínu a jeho ORIGINALITE to už nie je korektné. Netreba hádam presviedčať, že pôvodná kvasinková mikroflóra by mala byť trvalou súčasťou autenticity produktu. však ešte jednu poznámku. Znovínu sme v čase (pred takmer dvoma desiatkami rokov), keď sa ešte o barikovej technológii nikomu ani nesnilo, vypracovali štúdiu na túto tému. Dnes je Znovín opäť prvý... V Českej republike zatiaľ nik neprejavil záujem o izoláciu vlastných kmeňov kvasiniek z vlastných viníc. Sme presvedčení, že tento počin posunie nielen Znojemské vína o pekných pár rokov dopredu.“

Informace pro stávající zákazníky
Od 14. 1. 2020 dochází ke zjednodušení
našeho evidenčního zákaznického systému.

Věnujte prosím asi dvě minuty Vašeho času
ke kontrole Vašich údajů.
Více informací